Την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών στο μεταναστευτικό επισήμανε από την Σάμο η Ευρωπαία επίτροπος Ι. Γιόχανσον

Για την προσπάθεια της Ε.Ε να επιστρέψουν τα νησιά σε μία κανονικότητα μέσω του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης έκανε λόγο η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Γιόχανσον από την Σάμο όπου και βρέθηκε μετά από 30 χρόνια όπως δήλωσε καθώς ως μαθηματικός είχε επισκεφτεί τη γενέτειρα του Πυθαγόρα.

Η κ. Γιόχανσον συνοδευόμενη από τον Υπουργό Μεταναστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη έκανε μια ιστορική αναδρομή στην μεταναστευτική κρίση από το 2019 που ανέλαβε τη θέση της λέγοντας πως η κατάσταση είναι βελτιωμένη καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων – μεταναστών στα νησιά ώστε να πληρούνται όλες οι απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς τους ανθρώπους.

«Βλέπουμε το όλο θέμα με την Ευρωπαϊκή ματιά έτσι ώστε να μην αφήσουμε ένα μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο του σε αυτή την κατάσταση και ιδιαίτερα τα νησιά. Για αυτό και θέλουμε να έχουμε μία συνολική ευρωπαϊκή προσέγγιση και για το λόγο αυτό ξεκινάμε τη συζήτηση για το καινούργιο Σύμφωνο Μεταναστευτικής Πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αποθαρρύνονται οι μετανάστες να περνούν στην Ευρώπη μέσω Τρίτων χωρών ενώ έκανε σαφές ότι πρέπει στα Ευρωπαϊκά σύνορα όταν οι άνθρωποι αιτούνται άσυλο να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες , ώστε να υπάρχει μία πλήρη καταγραφή αυτών των ατόμων για λόγους ασφαλείας και να μπάινουν στο σύστημα schengen που διαθέτει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι πρέπει οι μετανάστες να διαμοιράζονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι «Είναι ένα σημείο διαπραγμάτευσης αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα το συζητήσουμε επίσης για να δούμε το μηχανισμό αλληλεγγύης, γιατί υπάρχει πίεση από το μεταναστευτικό  και αυτό είναι υπό διαπραγμάτευση στο νέο σύμφωνο μεταναστευτικής πολιτικής».

Αναφέρθηκε στο σύστημα καταγραφής μεταναστών στην Ελλάδα , λέγοντας ότι αν και η χώρα ζει στη δίνη της πανδημίας, διαθέτει είναι ένα πολύ ακριβές και καλό σύστημα ώστε η Ευρώπη ξέρει ποιος δικαιούται άσυλο και ποιος όχι.

Τέλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των επαναπροωθήσεων καθώς η Ελλάδα ήδη έχει επιστρέψει 3.600 πρόσφυγες , και στις 2.500 εθελοντικές επαναπροωθήσεις, άνθρωποι δηλαδή που ήθελαν να γυρίσουν από μόνοι τους πίσω.

Την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών στο μεταναστευτικό επισήμανε από την Σάμο η Ευρωπαία επίτροπος Ι. Γιόχανσον

Να σημειώσουμε ότι η κ. Γιόχανσον με τον Υπουργό επισκέφτηκαν αρχικά το νέο ΚΥΤ στη Ζερβού όπου υπήρχαν πολίτες που θέλησαν να μιλήσουν μαζί της αλλά δεν τους επετράπη ενώ στην συνέχεια συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη και τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γιώργο Στάντζο. Ο κ. Μηταράκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης δήλωσε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη της κ. Γιόχανσον και επισήμανε πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο Σύμφωνο Μετανάστευσης τονίζοντας ωστόσο ότι τα όποια προβλήματα που αντιμετώπισαν τα νησιά μέχρι σήμερα , υπήρξαν επειδή δεν υπήρχε το Σύμφωνο. «Η Ευρώπη ακόμη μετά τις συζητήσεις που ξεκίνησαν το 2016 δεν έχει καταλήξει στη θεσμοθέτηση της έμπρακτης αλληλεγγύης στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες που δέχονται μεταναστευτικές ροές. Το σύμφωνο χρειάζεται αλλά ακόμη δεν έχουμε καταλήξει στο πλήρες κείμενο καθώς έχουμε πολλές αντιρρήσεις και πρέπει να εξασφαλίσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη. Και σε αυτό η κυβέρνηση και η Τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι σε κοινή πορεία» τόνισε ο υπουργός. Τέλος δήλωσε ότι το ΚΥΤ του Βαθιού θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες ενώ για το νέο ΚΥΤ στη Ζερβού τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνσης θα είναι να είναι άδειο.

Αμέσως μετά τις επίσκεψη στο Δημαρχείο της Σάμου αντιπροσωπεία πολιτών με τη βοήθεια διερμηνέα μετέφεραν τις ενστάσεις τους ως προς την χωρητικότητα του νέου ΚΥΤ αλλά και με το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος