Τελωνείο Χίου: Μνημόνιο συνεργασίας με χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από υπουργείο μετανάστευσης

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Υπουργείου Οικονομικών, του Δήμου Χίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου, υπογράφτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 910/12/22).

Αφορά το έργο «Επισκευή-Αναβάθμιση-Διαμόρφωση υπαρχόντων κτηριακών εγκαταστάσεων Συνοριακού Σημείου Διέλευσης λιμένα Χίου». Συγκεκριμένα οι εργασίες θα γίνουν στο κτήριο της παλαιάς Ιχθυόσκαλας και σε αυτό που λειτουργεί σήμερα ως αίθουσα επιβατών εξωτερικού. Παράλληλα, θα γίνει διαμόρφωση του περιβάλλοντος σε αυτά χώρου, ώστε να πληροί όλες τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ως «Πύλη Εισόδου Schengen».

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει χρηματοδοτήσει το έργο με ποσό ύψους 3.000.000 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης και σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, αρχές του 2023 θα γίνει ο σχετικός διαγωνισμός.
Το Μνημόνιο για το κτήριο-χώρο Τελωνείου, υπεγράφη από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Δήμαρχο Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο Χίου, Κυριάκο Ζωάνο.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Χίου, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου, αναλαμβάνει τη διαδικασία για την έκδοση της απαραίτητης άδειας δόμησης και όλων των απαιτούμενων αδειών, καθώς και την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών και τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Δηλώσεις μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας

Τελωνείο Χίου: Μνημόνιο συνεργασίας με χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από υπουργείο μετανάστευσης
Νότης Μηταράκης
, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου:
“Μεγάλο ζητούμενο στη Χίο είναι η οικονομική ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας και να μείνουν τα νέα παιδιά στο νησί.
Η κυβέρνηση για να συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού έβαλε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής τα οποία θα μας επιτρέψουν, ειδικά στο χώρο του τουρισμού, να μπούμε πιο δυνατά στο χάρτη.
Το αεροδρόμιο όπως γνωρίζετε προχωράει, ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες η ανακατασκευή του κτηρίου. Το άλλο έργο, το οποίο βάζουμε ένα πετραδάκι στην υλοποίησή του, είναι το τελωνείο της Χίου. Αποτελεί βασική πύλη εισόδου για τον τουρισμό από τη γειτονική χώρα.
Σήμερα υπογράφουμε ένα μνημόνιο μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Δήμου Χίου και του Διαδημοτικού Λιμενικού ταμείου, ώστε να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους του καθενός. Το Υπουργείο Μετανάστευσης είναι αυτό που θα χρηματοδοτήσει πλήρως την κατασκευή του έργου.
Ολοκληρώσαμε τη φάση της αρχαιολογίας, ο φάκελος βρίσκεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αμέσως μετά θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια και έχοντας εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, μέσα στις αρχές του 2023 θα μπορέσει να γίνει ο σχετικός διαγωνισμός.
Είναι σημαντικό όλα αυτά τα έργα να προχωρήσουν, αφού έχουμε αντιμετωπίσει παράλληλα και την πίεση του μεταναστευτικού, έχουμε δεσμεύσει σε χαμηλό επίπεδο τον νησιωτικό ΦΠΑ, έχουμε ψηφίσει το νέο αναπτυξιακό νόμο, που στηρίζει τις νέες ιδιωτικές επενδύσεις, όπως το νέο ξενοδοχείο που γίνεται. Αυτά συνολικά δημιουργούν ένα κλίμα φιλικό για επενδύσεις και μας δίνει αισιοδοξία για το μέλλον”.

Απόστολος Βεσυρόπουλος, υφυπουργός Οικονομικών:
“Με ιδιαίτερη χαρά, συνυπέγραψα με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Δήμαρχο Χίου και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χίου, το Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με το έργο «Επισκευή-Αναβάθμιση-Διαμόρφωση υπαρχόντων κτιριακών εγκαταστάσεων Συνοριακού Σημείου Διέλευσης λιμένα Χίου».
Από την πλευρά μας, παραμένουμε πάντα αρωγοί στην εκπόνηση έργων με μακρόπνοο αποτύπωμα, προς όφελος της κοινωνίας.”

Σταμάτης Κάρμαντζης, Δήμαρχος Χίου:
“Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τον βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη. Θέλω να συμπληρώσω πως πράγματι, η Χίος αλλάζει. Ακόμη και ο πιο μίζερος και ο πιο κακοπροαίρετος, αυτό το παραδέχεται και είναι προφανές πως η Χίος προχωρά στο μέλλον. Ένα μέλλον το οποίο αξίζουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, αξίζει ο τόπος μας, αξίζουν οι άνθρωποι του νησιού.
Τα έργα προχωράνε, ξέρουμε βέβαια πως πολλά από αυτά έχουν τις δυσκολίες τους, αλλά είμαστε εδώ για να τις ξεπερνάμε, είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους. Άλλα έχουν ολοκληρωθεί, άλλα είναι σε εξέλιξη, άλλα είναι στη φάση του διαγωνισμού.
Υπογράφουμε σήμερα το Μνημόνιο για να γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τι πρέπει να κάνουν και αυτό γίνεται για να υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα στην ολοκλήρωση αυτού του τόσο σημαντικού έργου, το οποίο είναι πύλη Schengen. Όλα αυτά επί των ημερών μας επιλύθηκαν αυταπόδεικτα”.

Κυριάκος Ζωάνος, Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου:
“Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον κύριο Μηταράκη και τον δήμαρχό μας και να επισημάνω ότι η πύλη εισόδου Schengen, το τελωνείο, είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε επί θητείας του Υπουργού και του δημάρχου, κυρίου Κάρμαντζη και θα ολοκληρωθεί εντός του 2023, ένα έργο που είχε ανάγκη το νησί μας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος