«Τα περιβόλια του Αιγαίου»: Μια έκθεση εμπνευσμένη από τα περιβόλια των νησιών μας

Με την έκθεση «Τα περιβόλια του Αιγαίου» γιορτάζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.

Πρόκειται για 22 συνθέσεις ζωγραφικής με αντικείμενο 22 διαφορετικά φρούτα καρποφόρων δένδρων που παρουσιάζονται την αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου, στο Σίγρι.

«Τα περιβόλια του Αιγαίου» είναι μία ιδέα εμπνευσμένη και βασισμένη στα όμορφα περιβόλια των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τα οποία δείχνουν τον πλούτο των προϊόντων τους. Τα εσπεριδοειδή που μας χαρίζουν άρωμα, σκιά και μοναδικά εύγευστα εδέσματα. Τα ποικίλα οπωροφόρα δένδρα που με το κάλλος τους, εκφραζόμενο σε ζουμερά λαχταριστά φρούτα γεμάτα γεύσεις και αρώματα, μας ταξιδεύουν όλο τον χρόνο. Μια έκφραση φτιαγμένη με ένα απλό αλλά ταυτοχρόνως ενδελεχή τρόπο, γεμάτο από λεπτομέρεια και με άρωμα ανατολής και καλλιτεχνικά σχέδια παλαιών εποχών.

Εμπνευσμένος από τα ταξίδια του στο Αιγαίο και στην Μέση Ανατολή, τον κόσμο του παραμυθιού που δεν μπορείς να αντισταθείς στη γοητεία του, όπως μας λέει ο ίδιος, θέλησε να αποδώσει με μια εικόνα ό,τι μπορεί το βλέμμα να ανακαλύψει σε κρυμμένα σημεία, στις πόλεις και χωριά.

Χαμένες ομορφιές και αφηρημένα σχέδια, πινελιές της ισλαμικής τέχνης με επιρροές από διάφορα κράτη, με κυρίαρχα ωραία μοτίβα και διακοσμήσεις, είτε σε κτίρια, είτε σε διάφορες αρχιτεκτονικές κατασκευές, πολλές φορές ξεχασμένα, αφημένα στην φθορά του χρόνου.
Επηρεασμένος από αυτήν την τέχνη του παρελθόντος, της οποίας καλλιτεχνικές και ιστορικές πινελιές συναντά κανείς ακόμα έντονα στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πολλές φορές κρυμμένες μεταξύ των κτιρίων, άλλες φορές πιο αποκαλυπτικά σε βρύσες, πλακάκια, τοιχογραφίες , σιδεριές, ξυλόγλυπτα, μνημεία, θέλησε να τονίσει μερικά χαρακτηριστικά της, χαρίζοντας τους χρώμα και ένα καινούργιο μοντέρνο βλέμμα.

Έτσι δημιουργήθηκε η έκθεση «Τα Περιβόλια του Αιγαίου». Η φύση σαν κύριο στοιχείο έμπνευσης και απόλαυσης. Ένα φανταστικό τοπίο, στο οποίο κυριαρχούν οι αρετές και η γαλήνη, κάτω από το έντονο φως του Αιγαίου, ηλιόλουστο με απολαυστικούς συνδυασμούς χρωμάτων, ιδεών και μορφών.

Η έκθεση «Τα Περιβόλια του Αιγαίου» διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τον καλλιτέχνη Joan Caronil και είναι ανοικτή στο κοινό τις μέρες και τις ώρες επίσκεψης του Μουσείου μέχρι τέλος Ιουνίου 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος