Συζήτηση- σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου για την παράκαμψη Βροντάδου

Ανοιχτή σύσκεψη – συζήτηση με θέμα την παράκαμψη του Βροντάδου, παρουσία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στη 1.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Ε. Χίου.


Ήδη έχουν καταγράφει αντιδράσεις, από περιφερειακές παρατάξεις που επισημαίνουν, ότι δεν πρέπει να παρέμβουν στο περιαστικό δάσος της Κλειδούς, όπως και ότι θα πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα οι πηγές νερού που βρίσκονται στην περιοχή.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου

“Ξεκίνησε για πολλοστή φορά η συζήτηση για την παράκαμψη του Βροντάδου, αφού για πολλοστή φορά αναγορεύεται σε μείζον πρόβλημα της Χίου, μιας και έχουν λυθεί τα προβλήματα του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας, τα προβλήματα της Παιδείας, τα προβλήματα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, τα ζωτικά προβλήματα της Αμανής, για γιατρούς, για εκπαιδευτικούς αποχέτευση, το λιμάνι στα Λιμνιά κλπ.”, αναφέρει η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου” με τον τίτλο: “Είναι πολλά τα λεφτά Αρη”.

“(…)Κατά τη δική μας γνώμη η περιοχή της Κλειδούς πρέπει να μελετάται ως συνολικό οικοσύστημα και όχι αποσπασματικά. Αποτελεί ένα σύνολο με δασικά, αγροτολιβαδικά και κτηνοτροφικά χαρακτηριστικά με αξιοσημείωτη πανίδα και χλωρίδα”, σημειώνει η δημοτική παράταξη της ΛΑΣ που τονίζει μεταξύ άλλων: “Ως Λαϊκή Συσπείρωση απορρίπτουμε κάθε σκέψη για χαράξεις νέων δρόμων στη συγκεκριμένη περιοχή, πολύ περισσότερο, ενός περιφερειακού δρόμου με τις καταστροφές και αλλαγές που θα επιφέρει… μέσα από το υπάρχον δίκτυο υφιστάμενων αγροτικών δρόμων πλησίον ΣΜΑ δήμου Χίου στον υπάρχοντα περιφερειακό, Καρυών, Αγ. Γεωργίου Ρεστά, Κλειδούς, μπορεί η χρήση τους να οδηγήσει σε μια παράκαμψη που ήδη καταλήγει στο Σταυρό, πλησίον Αγ. Μακαρίου. (Οικία Μανάρα).
… Ουσιαστική παράκαμψη του Βροντάδου, εφόσον κρίνεται αναγκαία, για μεγάλα βαρέα οχήματα, τουριστικά λεωφορεία και ΙΧ, μπορεί να γίνει- εκτός από τους δύο υφιστάμενους από Καρυές- Αυγώνυμα και Πυτιός, με τους παρακάτω τρόπους.

Με την απαγόρευσή τους στο εσωτερικό του αστικού ιστού του Βροντάδου.
Με την αξιοποίηση του περιφερειακού δρόμου Χίου που καταλήγει στην παραλιακή εθνική οδό Χίου-Καρδαμύλων, μπορεί να γίνει παράκαμψη:
Μέσω Πυτιούς που αναφέραμε με παράκαμψη μικρή της πλατείας του χωριού.
Αν κρίνεται αναγκαίο ο ίδιος δρόμος φτάνει Μηλιγκά και στις Αφαλατώσεις υπάρχει δρόμος έτοιμος που οδηγεί μέσω Κυμιών στο χωριό της Κιβωτού παρακάμπτοντας το βουνό του Αίπους”.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Περιφερειακή παράταξη “ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ” κατέθεσε επίσης, μετά από ενημέρωση που είχε από την Τεχνική Υπηρεσία και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους, την εναλλακτική της πρόταση, που θεωρεί ότι θα έχει το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ θα αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο το υπαρκτό πρόβλημα της διέλευσης της Επαρχιακής Οδού Χίου-Κεράμου μέσα από τα πολεοδομικά συγκροτήματα Χίου και Βροντάδου.

Προτείνει έτσι την παράκαμψη Βροντάδου με τη χρήση της υπάρχουσας επαρχιακής οδού Χίου-Ελίντας μέχρι τα Αυγώνυμα και στη συνέχεια μέσω Αναβάτου να συνδεθεί με το 18ο χιλ. της επαρχιακής Οδού Χίου-Κεράμου. Ο δρόμος αυτός είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι τον Ανάβατο και διανοιγμένος μέχρι το 18ο χιλ.
“Πέρα από το προφανές περιβαλλοντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη παρέμβαση στη περιοχή της Κλειδούς, η χρήση αυτού του δρόμου θα βοηθήσει στη βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας προς Αυγώνυμα αλλά και τη σύνδεση του Ανάβατου με ΚΤΕΛ”, σημειώνει η Συμπαράταξη Πολιτών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος