Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Συλλόγου Γονέων 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου- Διαφωνούν στη μετατροπή σε Πειραματικό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι, στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου γονείς και κάτοικοι της Ευαγγελίστριας, διαμαρτυρόμενοι για τη μετατροπή του Σχολείου σε Πειραματικό.
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων διαμαρτύρεται όπως αναφέρει στην κατάργηση του «σχολείου της γειτονιάς» τους όπως αναφέρει, και παρά την αντίθετη θέση τόσο του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου και του Συλλόγου Γονέων.
Με πρώτο επιχείρημα τη διάλυση του σχολείου της γειτονιάς σημειώνουν:

  1. Διαλύεται το σχολείο της γειτονιάς:
    Το σχολείο υπάρχει επί περισσότερα από εκατό χρόνια ως σχολείο της γειτονιάς, καλύπτοντας ολόκληρη την γειτονιά/ενορία της Ευαγγελίστριας, η οποία δεν καλύπτεται από κανένα άλλο δημοτικό σχολείο της Χίου.
    Η μετατροπή του σε Πειραματικό Σχολείο, καταργεί τον χαρακτήρα του σχολείου της γειτονιάς και πλέον κάθε παιδί, για να εισαχθεί στην πρώτη δημοτικού, πρέπει να μπει σε δημόσια κλήρωση και… αν είναι τυχερό να πετύχει την εισαγωγή του στο σχολείο της γειτονιάς του, διαφορετικά, θα πρέπει να φοιτήσει επί έξι χρόνια σε άλλο σχολείο, σε άλλη περιοχή της πόλης.
    Με το παρόν κανονιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο μόλις το 20% των προκηρυσσομένων θέσεων της εισαγωγικής τάξης ενός πειραματικού σχολείου δύναται να καλυφθεί από αδέλφια μαθητών/τριών που ήδη φοιτούν σε αυτό και δη κατόπιν δημόσιας κλήρωσης, πλήττεται βιαίως ο θεσμός της οικογένειας, ο οποίος τελεί υπό την προστασία του Κράτους κατ’ άρθ. 21 παρ. 1 του Συντάγματος, αφού είναι πιθανόν αδέλφια να υποχρεωθούν να φοιτήσουν, παρά τη θέλησή τους σε διαφορετικές σχολικές μονάδες
  2. Άψογη μέχρι σήμερα λειτουργία του σχολείου μας:
    Το σχολείο μας παρέχει άψογο εκπαιδευτικό έργο στα παιδιά μας, πραγματοποιώντας όλες σχεδόν τις δραστηριότητες, που παρέχει ένα Πειραματικό Σχολείο. Διαθέτει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό και πλήρη υλικοτεχνική υποδομή (διαδραστικούς πίνακες, Η/Υ και προτζέκτορες σε κάθε τμήμα, 3d εκτυπωτές, οργανωμένη βιβλιοθήκη κλπ., τα οποία ελάχιστα ΔΗΜΟΣΙΑ σχολεία στην Ελλάδα διαθέτουν).
    Πολλά σχολεία επιδιώκουν να γίνουν πειραματικά με την ελπίδα να αποκτήσουν όσα εμείς ήδη έχουμε και αναφέρονται παραπάνω. Χαρακτηριστικό δε των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας που διαθέτει το σχολείο είναι και η συμμετοχή του σε προγράμματα ERASMUS+, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε σύμπραξη με την Πορτογαλία και την Ιταλία.
    Επιπλέον, η μετατροπή του σε Πειραματικό Σχολείο, καταργεί τις οριστικές τοποθετήσεις των διδασκόντων σε αυτό, προκαλεί αναταραχή και προφανώς δημιουργείται αναστάτωση σε διδάσκοντες, γονείς και μαθητές, χωρίς πρόδηλο όφελος για τους μαθητές, σε ένα σχολείο, που ιστορικά αποτελεί μία από τις καλύτερες εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού μας.
  3. Μη όμορο Πειραματικό Νηπιαγωγείο:
    Ως Πειραματικό Νηπιαγωγείο έχει με την ίδια Υπουργική Απόφαση, χαρακτηρισθεί το 3ο Νηπιαγωγείο Χίου, το οποίο βρίσκεται σε άλλη περιοχή της πόλης της Χίου και από το οποίο θα εισάγονται μαθητές στην πρώτη του πειραματικού δημοτικού, χωρίς κλήρωση, απομειώνοντας ακόμη περισσότερο τις θέσεις των παιδιών της γειτονιάς.
  4. Δεν υπάρχει Πειραματικό Γυμνάσιο:
    Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει Πειραματικό Γυμνάσιο Χίου, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζήτημα στα παιδιά που θα αποφοιτούν από το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χίου, καθώς θα πρέπει να εναρμονίζονται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα όχι του Πειραματικού αλλά κανονικού Γυμνασίου, όταν εισέρχονται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  5. Δεν υπάρχει Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΕΙ στη Χίο:
    Περαιτέρω στο νησί μας δεν υπάρχει Τμήμα ΑΕΙ για να διασυνδεθεί το Πειραματικό Σχολείο, στοιχείο το οποίο είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς ενός Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου, καθώς σε αυτό διεξάγονται προπτυχιακά προγράμματα εξοικείωσης με την διδασκαλία και πρακτικής άσκησης φοιτητών.
  6. Εν κρυπτώ διαδικασία κατάργησης του σχολείου της γειτονιάς:
    Η όλη διαδικασία του χαρακτηρισμού του σχολείου, πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ και παρά το γεγονός ότι γονείς και εκπαιδευτικοί είχαν εκφράσει την απόλυτη διαφωνία τους και είχαν καθησυχαστεί ότι εν τέλει αυτό δεν θα γίνει πραγματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο ελήφθη μία απόφαση για το σχολείο μας, χωρίς διαβούλευση και χωρίς να διερευνηθούν όλες οι πιθανές λύσεις του προβλήματος.
    Ο κος Διευθυντής της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Χίου ενήργησε στην προκειμένη περίπτωση μονομερώς για ένα ζήτημα όλως αμφιλεγόμενο και μάλιστα ενάντια στην εκπεφρασμένη αντίθεση των εκπαιδευτικών και των γονέων/κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, εκκινώντας ο ίδιος τη διαδικασία του χαρακτηρισμού του ως ΠΕΙ.Σ.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος