Στο Δημο Μυτιλήνης η έκταση του πρώη ΚΥΤ

Στην κυριότητα του Δήμου Μυτιλήνης περνά η έκταση του πρώην ΚΥΤ της Μόριας, μετά την έγκριση όλων των σχετικών διαδικασιών που δρομολογήθηκαν, μετά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης να την αγοράσει από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, έχοντας εξασφαλίσει την χρηματοδότηση γι’ αυτό  από το Υπουργείο Μετανάστευσης.

Σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, υπέγραψε χρηματοδότηση ύψους 550.000 ευρώ προς τον Δήμο Μυτιλήνης, παρουσία του Δημάρχου, Στρατή Κύτελη και του Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Νομού Λέσβου, Χαράλαμπου Αθανασίου, που αφορά στην έγκριση της αίτησης του Δήμου Μυτιλήνης για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση – Καθαρισμός χώρου πρώην ΚΥΤ Μόριας», ενώ ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του συνολικού έργου προσδιορίζεται σε δέκα (10) μήνες.

Συνολικά ο Δήμος Μυτιλήνης έχει λάβει από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου 15.095.256 €, εκ των οποίων τα 6.712.219 € αφορούν στα δημοτικά τέλη, τα 5.020.637 € στις έκτακτες επιχορηγήσεις, και τα 3.362.400 € στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Επιπλέον, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει χρηματοδοτήσει την Αναπτυξιακή Μυτιλήνης με 6.109.700 €, με σκοπό την εκπόνηση έργων που αφορούν στο Δήμο.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε: “Σήμερα υπογράφουμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί στην τοπική κοινωνία της Λέσβου πριν 3 χρόνια, από όταν αναλάβαμε τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη χώρα μας. Αποδίδουμε στις τοπικές κοινωνίες που σήκωσαν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης  όχι μόνο τον χώρο όπου πέρασαν και διέμειναν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, σε απάνθρωπες συνθήκες αλλά και την απαραίτητη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος για την τοπική κοινωνία. Εντός του 2023, η Νέα Ελεγχόμενη Κλειστή Δομή της Λέσβου, στη Βάστρια θα είναι γεγονός. Με τη δημιουργία των νέων δομών, επιτυγχάνεται αφενός η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, και αφετέρου η προάσπιση της ασφάλειας και της αρμονικής διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών. Η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά μας, επισφραγίζεται με ακόμη μία εφαρμογή των υποσχέσεών μας προς τις τοπικές κοινωνίες”.

Ο δήμοτική αρχή Μυτιλήνης και ο δήμαρχος, Στρατής Κύτελης, σημειώνει: «Η μεταβίβαση του πρώην ΚΥΤ της Μόριας στο Δήμο Μυτιλήνης σηματοδοτεί μια άλλη εποχή για την περιοχή, και ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής για αξιοποίηση του χώρου. Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, στο χώρο του πρώην ΚΥΤ της Μόριας πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο σύγχρονο Μουσικό Σχολείο της Μυτιλήνης και άλλες εκπαιδευτικές μονάδες, ενώ ένα μέρος της έκτασης πρόκειται να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών και για άλλες υποδομές του Πανεπιστημίου. Η μεταβίβαση του πρώην ΚΥΤ στην κυριότητα του Δήμου Μυτιλήνης εντάσσεται στην στοχευόμενη προσπάθεια της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης να «γυρίσει σελίδα», αποκαθιστώντας την εικόνα της περιοχής που ταλανίστηκε τα τελευταία χρόνια».

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε:   “Μια ακόμα προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιείται.    Το ακίνητο, στο οποίο λειτουργούσε το ΚΥΤ Μόριας (Στρατόπεδο Παραδέλλη), παραχωρείται από το Υπουργείο Άμυνας στον Δήμο Μυτιλήνης, ύστερα από απόφαση του Πρωθυπουργού, για να ανεγερθούν και να στεγασθούν σε αυτό, με δαπάνη του Δημοσίου, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, το Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λέσβου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ), καθώς και η φοιτητική Εστία.    Ό,τι λέμε γίνεται πράξη και αυτή είναι η δέσμευση του Πρωθυπουργού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος