Στη γειτονιά των Ηρώων ο Γεώργιος Καρασούλης

Σε ηλικία 97 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Καρασούλης, ένας από τους τελευταίους ιερολοχίτες, την ελληνική στρατιωτική “μονάδα ειδικών δυνάμεων” που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Καταγόμενος από το Νεοχώρι της Χίου, αποβιβάσθηκε πρώτος στο νησί κατά την απελευθέρωση της Χίου το 1944:
«…Όταν ήρθαμε να απελευθερώσουμε το νησί το 1944, ήμουν στο πλοίο που πλησίαζε στο λιμάνι. Μπαίνει μπροστά ο συνταγματάρχης διοικητής μας και τρέχω δίπλα του με τον τσαμπουκά του ιερολοχίτη. Κύριε διοικητά του λέω, λοχίας Καρασούλης του Ιερού Λόχου, θέλω να βγω πρώτος στο νησί γιατί είμαι Χιώτης. Πέρνα μου λέει λοχία. Και βγήκα πρώτος στο νησί και σκύβω και φιλάω το χώμα της Χίου…», διασώζει μαρτυρία του η εγγονή του Ειρήνη Καρασούλη.
Γεννημένος το 1924 κατατάχτηκε εθελοντής σε μονάδα πεζικού τον Μάιο του 1942.
Στις 5 Αυγούστου 1943 κατατάχτηκε στον Ιερό Λόχο Μέσης Ανατολής, προήχθη σε δεκανέα στις 17 Ιανουαρίου 1944 και στις 5 Απριλίου 1944 προήχθη στον βαθμό του λοχία εξ ανδραγαθίας.
Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1944 έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις στους Φούρνους Ικαρίας και στη Μυτιλήνη, στις 17 Οκτωβρίου 1944 προήχθη στον βαθμό του επιλοχία εξ ανδραγαθίας.
Στις 23 Μαρτίου 1945 αιχμαλωτίζεται στη Χάλκη και παραμένει αιχμάλωτος για 45 ημέρες μέχρι το πέρας του πολέμου στις 8 Μαΐου 1945 και απολύθηκε στις 31 Αυγούστου 1945. Του είχε απονεμηθεί ο πολεμικός σταυρός Γ’ τάξεως.

Τον Απρίλιο του 2019, στις εκδηλώσεις μνήμης στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά για τους σφαγιασθέντες επί Οθωμανών, ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος είχε καλέσει τον Γεώργιο Καρασούλη καταθέσει συμβολικά το πρώτο στεφάνι στο οστεοφυλάκιο της Μονής, “ως ένας από τους τελευταίους της γενιάς που πολέμησαν το ναζισμό και το φασισμό για να είναι η χώρα μας ελεύθερη”.
Τα συλλυπητήρια του εκφράζει ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης που σε μήνυμά του σημειώνει «Ο εκλιπών αποτέλεσε ένα πρότυπο ανδρείας και γενναιότητας υπερασπιζόμενος την πατρίδα. Αλησμόνητο το έργο του και το παράδειγμά του».
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 4 μ.μ., στον ιερό ναό Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος