Σε “επαγρύπνηση για τα δάση” καλεί η ΛΑΣ Δήμου Χίου

Κάλεσμα προς όλους Χιώτες και τις Χιώτισσες “να είναι σε επαγρύπνηση να προστατέψουμε το νησί μας, να σπεύσουμε όλοι να βοηθήσουμε αν χρειαστεί, τα τοπικά συμβούλια να συγκροτήσουν ομάδες περιφρούρησης και πυρασφάλειας” απευθύνει η Δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου.

“Χωρίς να ξεχνούμε, όπως σχολιάζει, τους πραγματικούς εμπρηστές των δασών μας και της ζωής μας, που είναι διαχρονικά οι πολιτικές των κυβερνήσεων, προεξάρχουσας της σημερινής και όσοι τις ακολουθούν και μας λένε, «όλα καλά και τέλεια», μέχρι να δούμε ξανά το βιος μας καμένο”.

Σε “επαγρύπνηση για τα δάση” καλεί η ΛΑΣ Δήμου ΧίουΖητά μέτρα η ΛΑΣ

“Η Χίος έχει πληγεί μέσα στη δεκαετία με δύο μεγάλες φωτιές, που έπληξαν ανεπανόρθωτα το νησί.
Κάθε χρόνο έτσι και φέτος ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου, ζητήσαμε και πετύχαμε θεματική συνεδρίαση με θέμα της πυροπροστασία του νησιού. Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι όλα βαίνουν καλώς και βάσει του σχεδίου, που συμπληρώθηκε και με δικές μας προτάσεις”, αναφέρει η ΛΑΣ.

Θέτει όμως η ΛΑΣ και ερωτήματα που αφορούν την πρόληψη, αλλά και στο θέμα της διαχείρισης του δασικού πλούτου του νησιού και στην προστασία του.
“Τι θα γίνει με τις αντιπυρικές ζώνες γενικά αλλά και ειδικά στα περιαστικά δάση της Χίου, του Βροντάδου, της Λαγκάδας, Συκιάδας, Καρδαμύλων και τι θα γίνει με ζώνες πυρασφάλειας γύρω από τα χωριά μας.
“Ποιος θα προγραμματίσει αυτά τα έργα, ποιος και πότε θα τα εκτελέσει και ποιος θα τα απαιτήσει;
Περιμένουν τους Προέδρους των Κοινοτήτων ή μήπως είναι και αυτό “ατομική ευθύνη”;”.

Σε “επαγρύπνηση για τα δάση” καλεί η ΛΑΣ Δήμου ΧίουΠροτάσεις κοινοτήτων

Σημειώνει ότι οι κοινότητες Λαγκάδα και Συκιάδα, “έχουν θέσει θέμα σχεδίου πυροπροστασίας πυρόσβεσης περιμετρικά των χωριών, νέων δεξαμενών, δεύτερης διεξόδου, μέχρι και αναγόμωσης των πυροσβεστήρων, που έχουν λήξει από το 2017 και είτε επικρατεί σιωπή στα αιτήματα είτε χάνονται στη γραφειοκρατία και κόντρες δήμου και περιφέρειας.

“Στο Βροντάδο- Καρυές, τα δάση Κλειδούς, Τρυπατέ έχουν αφεθεί στην τύχη τους, -με εξαίρεση την εθελοντική ομάδα «Ομικρον»- αφού «ούτε λαγός δεν περνά από μέσα» και είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε το χαμό τους.
Τα ίδια και στις άλλες κοινότητες, που τα πάντα έχουν αφεθεί στις κατά τόπους αξιέπαινες προσπάθειες των εθελοντικών ομάδων.
Αυτές τις επικίνδυνες μέρες και όχι μόνο δεν μπορεί δήμος και περιφέρεια με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας να αρκούνται μόνο σε παραινέσεις τήρησης μέτρων προφύλαξης και σε εκκλήσεις για περιορισμούς”, αναφέρει η ΛΑΣ. Που καταθέτει και πάλι τις προτάσεις της για ενίσχυση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και της μέριμνας για τα δάση του νησιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος