Σάμος: Θα στηρίξουμε τα Περιφερειακά πανεπιστήμια δήλωσε ο Υφυπουργός Παιδείας

«Θα στηρίξουμε τα τρία Περιφερειακά Πανεπιστήμια, Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Αιγαίου», δήλωσε από την Σάμο όπου και βρέθηκε την Πέμπτη ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος έφτασε το πρωί της Πέμπτης στο νησί συνοδευόμενος από το βουλευτή του Νομού, Χριστόδουλο Στεφανάδη, και είχε αρχικά συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Βασίλη Πανουράκη, και το δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρο Λυμπέρη. Στη συνέχεια αναχώρησαν για το Καρλόβασι όπου υπήρξε πολύωρη συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές, ώστε να συζητηθούν διεξοδικά τα μέτρα που θα μπορέσουν να ληφθούν για την στήριξη του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι η στήριξη των Περιφερειακών Πανεπιστημίων και κυρίως της Θράκης και του Αιγαίου, τα οποία ιδρύθηκαν για εθνικούς λόγους και αποτέλεσαν στρατηγικές επιλογές των τότε κυβερνήσεων είναι αυτονόητη, καθώς δεν γίνεται να αναιρέσει η νυν κυβέρνηση την στρατηγική επιλογή. Έκανε λόγο για τα βήματα στήριξης που έχουν γίνει για τα πανεπιστήμια σε σχέση με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ενώ είπε ότι έχει ζητηθεί η βοήθεια και των Ιδρυμάτων ώστε και τα πανεπιστημιακά αντικείμενα που διδάσκονται να καταστούν πιο ελκυστικά στους φοιτητές.

Αναφέρθηκε στο νέο μέτρο που προχώρησε το υπουργείο για την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για το στεγαστικό επίδομα από τις 30.000 στις 40.000 ευρώ, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους φοιτητές να το λαμβάνουν. Τέλος αναφέρθηκε και στην πρόταση που εξετάζεται για την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο κ. Συρίγος επισκέφτηκε τα κτίρια του Πανεπιστημίου λέγοντας ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από το Δήμο, σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλλαν ώστε να μην επηρεαστεί η ακαδημαϊκή χρονιά από τα κτιριακά προβλήματα που προέκυψαν λόγω του σεισμού.

Την περιοχή των Βυρσοδεψίων την χαρακτήρισε κόμβο αναφοράς για το Πανεπιστήμιο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όταν το έργο ολοκληρωθεί, θα αποτελεί ένα σημαντικό χώρο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον φοιτητών της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Από την πλευρά της η πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, δήλωσε την ικανοποίηση της για την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υφυπουργό, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική και τόνισε ότι η στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι απαραίτητη, καθώς το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα υπηρετεί 35 χρόνια την ακαδημαϊκή αριστεία και έρευνα, και έχει από τις υψηλότερες αξιολογήσεις και πιστοποιημένα προγράμματα σποδών.

Ο Βουλευτής του Νομού τόνισε ότι είναι αυτονόητη η στήριξη που θα πρέπει να υπάρξει για το Πανεπιστήμιο το οποίο είπε, έχει πρωτοποριακά τμήματα τα οποία τα επόμενα χρόνια θα είναι και αγγλόφωνα για να προσελκύσουν προπτυχιακούς φοιτητές.

Τέλος φανερά ικανοποιημένος ήταν και ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, ο οποίος δήλωσε ότι ο αγώνας από την πλευρά του Δήμου δε θα σταματήσει μέχρι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του για τα επόμενα χρόνια. Επίσης είπε ότι είναι σημαντικό βήμα τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν και η επαφή με την ηγεσία του υπουργείου θα είναι συνεχής, ώστε οι φοιτητές να αυξάνονται κάθε χρόνο στο Καρλόβασι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος