Σάμος: Προκαλεί αντιπαράθεση η καθυστέρηση της ανακατασκευής του “Ξενία”

Νέος διάλογος μεταξύ του Δήμου Ανατολικής Σάμου και της τοπικής κοινωνίας ξεκίνησε με αφορμή το δελτίο τύπου του δήμου αναφορικά με το έργο ανακατασκευής του Ξενία.
Η δημοτική αρχή αναφέρει ότι στην πορεία του έργου που κληρονόμησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή εντοπίστηκαν αστοχίες και νέα ευρήματα τα οποία έπρεπε να διορθωθούν και αυτό προκάλεσε μία αρχική υπέρβαση περίπου 500 χιλιάδων ευρώ που εξασφαλίστηκε από το ίδιο χρηματοδοτικό εργαλείο ενώ επίσης το ποσό των 340.000 ευρώ για την επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του που αφορούσε το ισόγειο και τον πρώτο όροφο εξασφαλίστηκε από ίδια κεφάλαια.Σύμφωνα με τη δημοτικη αρχή η παρέμβαση για τον δεύτερο και τρίτο όροφο που θα έκανε το σύνολο του κτιρίου λειτουργικό θα προχωρήσει μετά την ένταξη του συμπληρωματικού έργου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης με το ποσό του1.384.860,51 ευρώ.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρώην δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ο οποίος με σχετική ανακοίνωση αναφέρθηκε στο ιστορικό αξιοποίησης του πρώην ξενοδοχείου Ξένια το οποίο σύμφωνα με τη μελέτη θα γίνει Κέντρο Επιστήμης Λόγου και Τέχνης Διεθνούς Εμβέλειας με εκπαιδευτικό υποστηρικτικό χαρακτήρα για τα σχολεία αλλά και Κέντρο Έρευνας και Μελέτης για τον Πυθαγόρα και τον Αρίσταρχο για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο έγινε συνολική στατική ενίσχυση στο κτίριο του Ξενία και αποκατάσταση του κελύφους διατηρώντας αδιατάρακτα τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά. Να σημειώσουμε ότι υπήρξαν πολύχρονες προσπάθειες από την πλευρά της προηγούμενης δημοτικής αρχής και των τεχνικών υπηρεσιών να αποκατασταθεί το πρώην ξενοδοχείο Ξενία το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” προϋπολογισμου 2 εκ. ευρώ με στόχο την επανάχρηση του κτηρίου μέσω της δημιουργίας κέντρο επιστήμης και λόγου. Στο χώρο προβλέπεται επίσης να λειτουργήσει ψηφιακή βιβλιοθήκη Αρίσταρχου, μουσείο μουσικών οργάνων, ψηφιακό κέντρο αποδήμων Σαμίων, αναδημιουργία δωματίων με βάση του βραβευμένου σχεδίου Ξένια για την Ελλάδα ενώ αποτερος στόχος του τότε ενιαίου Δήμου ήταν η παρέμβαση στο Ξενία να αποτελέσει το σημείο αναφοράς της “Σαμιακής Τριλογίας”: αναβάθμιση Πλατείας Πυθαγόρας,αποκατάσταση ανάδειξη και αναδημιουργία ηγεμονικού κήπου και αναβάθμιση του δημαρχιακού Μεγάρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος