Σάμος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο “Πρόμαχος 2021” – Η πρώτη άσκηση αντιμετώπισης κρίσεων στην ΕΕ (video)

“Πυρκαγιά” στην νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου στη Ζερβού προέβλεπε το σενάριο της άσκησης ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021 που πραγματοποιείται για δεύτερη ημέρα στο νησί, παρουσία της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη.

Λόγω της υποτιθέμενης φωτιάς, χρειάστηκε να εκκενωθεί η δομή και να υπάρξει μέριμνα για τους τραυματισμένους μετανάστες που -σύμφωνα με το σενάριο- είχαν υποστεί βαριά εγκαύματα, αλλά και για το προσωπικό. Στη δομή υπήρχαν 50 ασυνόδευτα ανήλικα για τα οποία υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα.

Εκτός από τη διαχείριση της κρίσης λόγω της πυρκαγιάς, το σενάριο προέβλεπε την σύλληψη εμπρηστή καθώς και ενός μετανάστη ο οποίος όπως αποδείχτηκε μετά από καταγγελία γυναίκας έκανε trafficking.

Ταυτόχρονα την ίδια χρονική περίοδο υπήρξε άφιξη μεταναστών με βάρκα στο λιμάνι της Σάμου στο Μαλαγάρι. Τους μετανάστες περισυνέλεξε σκάφος της Frontex και στην συνέχεια οδηγήθηκαν την νέα δομή.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, στη Σάμο μαίνονταν μεγάλη δασική πυρκαγιά, την ίδια ώρα που σε άλλα σημεία της νησιωτικής Ελλάδας μαίνονταν και άλλες πυρκαγιές, γεγονός που ενεργοποιούσε μεγάλες δυνάμεις, σημαντικό αριθμό εναέριων και χερσαίων δυνάμεων της Πυροσβεστικής και εθελοντών σε διαφορετικά σημεία.

«Διεκδικούμε μια παγκόσμια πρωτιά. Θεωρούμε ότι δεν έχει γίνει παγκοσμίως παρόμοια άσκηση με τόσες πολλές πτυχές αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και σε ειδικά ευαίσθητα θέματα όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα που σε περίπτωση μιας φωτιάς η σεισμού χρειάζονται μία ειδική φροντίδα αλλά και μία άσκηση για το trafficking.

Δεν είναι η καθιερωμένη, παραδοσιακή άσκηση αλλά λαμβάνει υπόψη της και τις ενταξιακές πλευρές που είναι σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να μην είναι αθέατοι αλλά το έγκλημα να καταπολεμάται. Επίσης αυτή η άσκηση δεν προσφέρει προστασία μόνο στον προσφυγικό καταυλισμό αλλά κυρίως στα νησιά μας διότι συμμετέχουν παρά πολλοί άνθρωποι και εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών» τόνισε η υφυπουργός Μετανάστευσης κ. Βούλτεψη.

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της άσκηση εξέφρασε ο εθνικός εισηγητής για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων του ΥΠΕΞ Ηρακλής Μοσκώφ ο οποίος αναφέρθηκε στο σενάριο της μαρτυρίας μίας μετανάστριας που βρήκε το θάρρος να μιλήσει για τα όσα είχα βιώσει. «Εδώ είμαστε με όλους τους φορείς που έχουν διωκτικό και προνοιακό ρόλο να ενισχύσουν το θύμα ώστε να προχωρήσει σε μαρτυρική κατάθεση και να ξεφύγει από τα δίχτυα της εκμετάλλευσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του και ο Γ.Γ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης τόνισε ότι ήταν μία πολύ καλή ημέρα καθώς υπήρξε εξαιρετική ετοιμότητα από όσους εργάζονται στη δομή αλλά και από τους ξένους που συμμετείχαν και διαπιστώθηκε η άμεση ανταπόκριση του συστήματος της δομής αλλά και του νησιού στο συγκεκριμένο συμβάν.

Η αρχιπύραρχος Δρ Καλλιόπη Σαΐνη, γενική συντονίστρια του Εθνικού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών «Αγνοδίκη» δήλωσε ότι ήταν μία περίπλοκη και πολυεπίπεδη άσκηση που όμως είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα καθώς κινήθηκε σε πολλές διαφορετικές πτυχές έκτακτων συνθηκών. « Ήταν μία ιστορική άσκηση που γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, που συνέβη σε πραγματικό χρόνο, με τους ίδιους τους ωφελούμενους να συμμετέχουν» τόνισε με έμφαση η κ. Σαίνη.

Στην άσκηση «ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021» που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής συμμετείχαν 2.000 άτομα στο πεδίο και 1.000 από την Αθήνα και τα ΚΥΤ, με την ταυτόχρονη συμμετοχή έξι Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Φυλάκιο, Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Λέρος, Κως), επτά Εθνικών Κέντρων Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ, ΓΓΠΠ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ), τεσσάρων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών (EASO – Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ύπατη Αρμοστεία, FRONTEX), του Δήμου Ανατολικής Σάμου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και των ίδιων των επωφελούμενων προσφύγων και μεταναστών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος