Σάμος: Εκδόθηκαν τα ΦΕΚ για τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων

Άναψε το πράσινο φως για την καταβολή της β΄ δόσης των αποζημιώσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις από τον καταστροφικό σεισμό της Σάμου.

Με τις σχετικές αποφάσεις του Υφυπουργού Οικονομικών με τίτλο: «Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» και «Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου», προσδιορίζεται το επίπεδο της επιχορήγησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου από το σεισμό και τη συνακόλουθη πλημμύρα της 30ης Οκτωβρίου 2021, το οποίο διαμορφώνεται στο 70% της ζημιάς.

Ήδη οι 296 πληγείσες επιχειρήσεις της Σάμου έχουν λάβει το 20% της ζημιάς που ανέρχεται στα 784.000 ευρώ ενώ η συνολική εκτιμηθείσα ζημιά ανέρχεται στα 3.971.077 ευρώ. Με την έκδοση των σχετικών ΦΕΚ θα διατεθούν άλλα 1.995.754 ευρώ (725.577 ευρώ για επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 και 1.270.177 ευρώ για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πλημμύρα της 30ης Οκτωβρίου 2020). Έτσι, αθροιστικά η συνολική επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό και τη συνακόλουθη πλημμύρα στη Σάμο διαμορφώθηκε στα 2.779.754 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν στην Περιφέρεια τα προβλεπόμενα έγγραφα, ώστε αυτά με την σειρά να αποσταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών και να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής της επιχορήγησης προς τους δικαιούχους.

«Μέσα σε δέκα μήνες από τον καταστροφικό σεισμό και την συνακόλουθη πλημμύρα της 30ης Οκτωβρίου 2020, που έπληξε τη Σάμο και σε διάστημα μόλις 9 μηνών μετά την έκδοση της πρώτης απόφασης χορήγησης προκαταβολής του 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς (ΦΕΚ B’ 29/08.01.2021), εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τα τελικά ποσά επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν στη Σάμο και ανταποκρίνονται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Πρόκειται για μία σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, εντός του νέου θεσμικού πλαισίου της Κρατικής Αρωγής, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό επιχορήγησης που έχει αποφασιστεί μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες στην περιφερειακή ενότητα της Σάμου. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την προηγούμενη περίοδο οι επιχορηγήσεις των επιχειρήσεων, περιορίζονταν στο 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς και χορηγούνταν μετά από τέσσερα έτη από την επέλευση της θεομηνίας», ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος