Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και τιμής για τα γεγονότα της 30ής Αυγούστου 1943 διοργανώνει στην Καστανιά ο Δήμος Δυτικής Σάμου, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Σάμου.
Φέτος συμπληρώνονται 83 χρόνια από τις εκτελέσεις 27 κατοίκων του χωριού Καστανιά στη Σάμο, στις 30 Αυγούστου του 1943 από φασίστες Ιταλούς. Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών και την αποχώρηση μεγάλου μέρους αυτών προς την Τουρκία, παρέμεινε στο νησί μια ομάδα φασιστών Ιταλών για να ταχτεί στο πλευρό των Γερμανών κατακτητών.
Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης συνεχίζεται με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων να ανοίγει το Σάββατο 29 Αυγούστου, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής της Καστανιάς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ιστορικές εισηγήσεις, ενώ θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό που φωτίζει τα γεγονότα της περιόδου. Το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί και από μουσική.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 30 Αυγούστου, οπότε θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στην Καστανιά, στη μνήμη και προς τιμήν των θυμάτων.
Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις, τιμώντας τη μνήμη των ανθρώπων που συνδέθηκαν με τα γεγονότα και διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη του τόπου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος