“Μην μας ξεχνάτε” το μήνυμα της μικρής Αμάλ που φθάνει την Τρίτη στη Χίο

Μέσω Χίου φτάνει στην Ευρώπη η μικρή Αμάλ από τη Συρία. Το νησί της μαστίχας θα υποδεχτεί την 9χρονη Αμάλ στην Ελλάδα, την Τρίτη 10 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα στο λιμάνι.
Καθώς πλησιάζει στη στεριά, ακούει φωνές να της τραγουδούν. Η μουσική την υποδέχεται από την απέναντι όχθη. Όταν φτάνει στην ακτή οι τοπικές κοινότητες της Χίου θα την καλωσορίσουν με “παινέματα”. Τα παραδοσιακά τραγούδια, που λέγονται μαζί με τα κάλαντα, γραμμένα ειδικά για εκείνη με ευχές για τα πρώτα της βήματα στην Ευρώπη. Η Αμάλ, αυτή τη φορά δεν θα κινδυνεύει με επαναπροώθηση, ούτε να κλειστεί για μήνες σε κάποιο Κέντρο Υποδοχής.

Υποδοχή με παινέματα
Αυτά τα διαφορετικά, τα γεμάτα ευχές «παινέματα», που διηγούνται την ιστορία και τη διαδρομή της Μικρής Αμάλ οφείλονται στη συνεργασία και στην πολύμηνη εργαστηριακή δουλειά του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με φορείς του νησιού. Συγκεκριμένα με την Φιλαρμονική του Δήμου, το Μουσικό Σχολείο, την ομάδα κρουστών Brasilionico. Επίσης παιδιά προσφύγων που συμμετείχαν στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ αλλά και με τοπικούς οργανισμούς και φορείς.

Το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτριας, Γιολάντας Μαρκοπούλου, του συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη και της βιολονίστα Όλγας Holdorff – Μυριαγκού.

Το μήνυμα της Αμάλ
«Μη μας ξεχνάτε», είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Το «Ταξίδι»/ ”Τhe Walk”, είναι ένα διεθνές Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με διάφορες  καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

“Μην μας ξεχνάτε” το μήνυμα της μικρής Αμάλ που φθάνει την Τρίτη στη Χίο
Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά – πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

Το ταξίδι για να βρει τη μητέρα της
«Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες», σημειώνεται στο συνοδευτικό σημείωμα των οργανωτών.
Το ταξίδι της θα είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκίνησε από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Πρόγραμμα Επισκέψεων της Μικρής Αμάλ στην Ελλάδα
Η Χίος είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη. Ακολουθούν, Ιωάννινα: 27-28 Αυγούστου, Καλαμπάκα – Τρίκαλα: 29 Αυγούστου, Λάρισα: 31 Αυγούστου, Ελευσίνα: 1η Σεπτεμβρίου, Αθήνα: 2-3 Σεπτεμβρίου, Πειραιάς: 4-5 Σεπτεμβρίου.

Προβολή ταινίας
Σήμερα Δευτέρα στις 8.30 το βράδυ στο Perivoli στον Κάμπο σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Αμάλ”.
Πρόκειται για παραγωγή του Caravan Project με τους Στρατή Βογιατζή σε συνεργασία με την Έλενα Μαργαριτίδη και τον Ihab Awad Abu Armana.
θα ακολουθήσει κουβέντα με τους συντελεστές της Αμάλ.
Στη συνέχεια θα προβληθεί η υποψήφια για Όσκαρ ταινία “Για τη Sama” της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Waad al-Kateab.
Παράλληλα στο Perivoli θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από την «Ομάδα Μνήμης του Σύγχρονου Προσφυγικού στη Χίο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος