“Αλφα Πι” – Οι εκδόσεις της Χίου που αναδεικνύουν την ιστορία του νησιού (video)

Τριάντα χρόνια ζωής κλείνουν φέτος οι εκδόσεις «ΑΛΦΑ ΠΙ», που δημιουργήθηκαν το 1991 στη Χίο, από τα αδέρφια Αντώνη (ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή) και Γιάννη Παληό.
Παρά τις οικονομικές συγκυρίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις. Παρά το μικρό θεωρητικά αναγνωστικό κοινό αλλά και το συγγραφικό ενδιαφέρον σε ένα νησί των 55.00 περίπου κατοίκων, όπως είναι η Χίος, οι εκδόσεις «ΑΛΦΑ ΠΙ» έχουν να δείξουν ένα πλούσιο έργο. Συμβάλλοντας στην ανάδειξη του ιστορικού, λαογραφικού και λογοτεχνικού πλούτου της Χίου και όχι μόνο, αριθμούν σχεδόν 600 βιβλία.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αξίζει να γίνει αναφορά στις εκδόσεις εκείνες που αφορούν τη Σφαγή του 1822, το ιστορικό αυτό γεγονός που σημάδεψε τη Χίο και έδωσε νέα δυναμική -μέσα από το φιλελληνικό κλίμα της εποχής- στην Επανάσταση. Παρουσιάζοντας τις εκδόσεις στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 η υπεύθυνη των εκδόσεων «ΑΛΦΑ ΠΙ» Αρετή Παληού, κόρη του Γιάννη, μίλησε για αυτή τη σημαντική δουλειά.


Ξεκινώντας από μια έκδοση που θα είναι έτοιμη τον επόμενο μήνα, ένα σημαντικό βιβλίο- μαρτυρία επιζώντα από τη Σφαγή του 1822 που θα κυκλοφορήσει μάλιστα πρώτη φορά στα ελληνικά.
Ο Χριστόφορος Καστάνης, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Έλληνας Εξόριστος», βίωσε την καταστροφή του νησιού  από τους Τούρκους το 1822, την οδυνηρότερη σελίδα της ιστορίας της Χίου και μία  από τις μεγαλύτερες και μελανότερες σφαγές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας.
Η ματιά του για τη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά και τη νέα του πατρίδα, την Αμερική, έρχεται στην επιφάνεια μετά από 150 χρόνια.
Το βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά χάρη στην επιμονή και την επιμέλεια ενός άλλου Χιώτη, του Χρήστου Γ. Γιατράκου, και, εκτός των άλλων, αποτελεί μια πολύτιμη μαρτυρία της Ελλάδας των επαναστατικών χρόνων και της βοήθειας που της προσέφεραν οι Αμερικανοί φιλέλληνες της εποχής

Επίσης κυκλοφορούν:
«Οι Σφαγές της Χίου του 1822: Ποιος ο ακριβής αριθμός των θυμάτων τους».  Του Δρ. Κωνσταντίνου Ε. Φραγκομίχαλου.
Το πρωτότυπο βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1999, λόγω του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από τον κόσμο εκδόθηκε αργότερα επαυξημένο στην αγγλική και το περασμένο έτος και στην τουρκική, κατόπιν επιθυμίας Τούρκων επισκεπτών, οι οποίοι εκτίμησαν την αντικειμενικότητα και επιστημονικότητά  του.

«Τα συμβάντα στη Χίο από το χέρι του Βαχίτ Πασά»: Πρόκειται για τα απομνημονεύματα του Τούρκου διοικητή της Χίου το 1822, Βαχίτ Πασά, σχετικά με τα γεγονότα στο νησί που είχαν ως αποτέλεσμα 50.000 νεκρούς και 40.000 αιχμαλώτους. Ο Τούρκος διοικητής μέσα από τη διήγησή του, χωρίς ο ίδιος  να το επιδιώκει, φανερώνει όλη τη φρίκη των ημερών της Σφαγής και αφήνει  τον αναγνώστη με την πεποίθηση ότι ένα τέτοιο κείμενο, γραμμένο από τον ηθικό αυτουργό των γεγονότων εκείνων, δε μπορεί παρά να ερμηνευτεί σωστά από τους μεταγενέστερους εκείνης της εποχής.
Το βιβλίο μεταφρασμένο από τα Οθωμανικά, το  1861, από τον Δ.Ε. Δανιήλογλου, αποδίδεται στην παρούσα έκδοση στα Νεοελληνικά  από τον Νίκο Μίτση και περιλαμβάνει, εκτός από το κείμενο του Βαχίτ Πασά, τον εκτενή πρόλογο του μεταφραστή Δ.Ε.Δ., που αφιερώνει την εργασία του στον Χιώτη λόγιο Ιωάννη Ισιδωρίδη Σκυλίτση.

«Η Πλατεία Βουνακίου Χίου τόπος εκτελέσεων κατά την τουρκοκρατία». Της Αθηνάς Ζαχαρού – Λουτράρη: Η κεντρική πλατεία της Χίου γνώρισε όχι μόνον τις ανέμελες καθημερινές δραστηριότητες και τις χαρούμενες γιορτινές ημέρες, αλλά υπήρξε ο βωμός των θρήνων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής σκλαβιάς (1566-1912), όταν πλήθος ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους σε αθρόες σφαγές στο ολοκαύτωμα του 1822, και σε μεμονωμένες εκτελέσεις.
Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες αποδεικνύουν σε τι βαθμό βαρβαρότητας μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν ο φανατισμός εξάπτει τα αγριότερα των ενστίκτων του, η παιδεία του λαού του υποθάλπει τη βιαιότητα και η επαπειλούμενη απώλεια της εξουσίας οδηγεί τους σκληρούς κυρίαρχους σε ανελέητες τιμωρίες για εκδίκηση ή παραδειγματισμό.

«Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των εκδόσεων «ΑΛΦΑ ΠΙ» είναι η ανάδειξη της ιστορίας του νησιού της Χίου, μέσα από μοναδικές, σπάνιες και συλλεκτικές εκδόσεις που μάλιστα έχουν αποσπάσει βραβεία και επαίνους της Ακαδημίας Αθηνών», μας είπε παρουσιάζοντας μερικά από αυτά τα βιβλία:

  • «Όμηρος: Χίος Αοιδός» Της Αθηνάς Ζαχαρού –Λουτράρη: Ιστορική μελέτη για τον Όμηρο (Έπαινος Ακαδημίας Αθηνών 2005)
  • « Κωνσταντίνος Κανελλάκης- Ο αυτοδίδακτος λόγιος της Χίου» Της Αθηνάς Ζαχαρού – Λουτράρη: Εφτάτομη ιστορική μελέτη για τον Χιώτη αυτοδίδακτο λόγιο Κ. Κανελλάκη που υπήρξε πολύπλευρη προσωπικότητα με πολύτιμο έργο σε πολλούς τομείς. Είναι όμως περισσότερο γνωστός για τις λαογραφικές του εργασίες. (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2018).
    – «Medicus Hippocraticus»: Πολυτελής δερματόδετη έκδοση σε πανόδετο κουτί. Πρόκειται για επανέκδοση της διδακτορικής διατριβής του μεγάλου Nεοέλληνα ιατροφιλοσόφου και δασκάλου Aδαμαντίου Kοραή 222 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση!
    Το πρωτότυπο λατινικό κείμενο, με τίτλο Medicus Hippocraticus , συνοδεύουν γλαφυρή μετάφραση και αναλυτικά προλεγόμενα του Νικολάου Α.Ε. Καλοσπύρου. Προλογίζει ο καθηγητής Στέφανος Δ. Γερουλάνος. Ελληνογαλλική έκδοση.
    – «Άτακτα»: 7 τόμοι «άτακτων» κειμένων του Αδαμάντιου Κοραή με ευρεία θεματολογία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος