Ψαρά: Σημάδια εξάντλησης της βασικής γεώτρησης στο νησί

Συνεχίζονται οι εργασίες στη μία εκ των δύο γεωτρήσεων των Ψαρών, που παρουσίασε πρόβλημα στα τέλη Ιουλίου.

Αρχικά η γεώτρηση στέρεψε, από προχθές όμως ξεκίνησε να δίνει ορισμένα κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα, μετά τον ερχομό γεωτρύπανου από τη Χίο.
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 4/8, ο Δήμαρχος Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών Κώστας Βρατσάνος στην ΕΡΤ Αιγαίου σημείωσε, ότι “η γεώτρηση άρχισε να βγάζει πάλι νερό. Πολύ μικρότερη ποσότητα όμως από τα 12 κ.μ. νερού ανά ώρα, που έδινε αρχικά και που μαζί με τα 7 κ.μ. νερού ανά ώρα που δίνει η 2η γεώτρηση, καλύπτονταν πλήρως οι ανάγκες του νησιού (οι οποίες ανέρχονται σε 400 κ.μ. /24ώρο)”.

Περιορισμός κατανάλωσης νερού
Έτσι είναι σε ισχύ η ανακοίνωση του Δήμου της 31ης Ιουλίου στην οποία αναφέρεται:

“Λόγω πολύ σοβαρού τεχνικού προβλήματος στο κεντρικό αντλιοστάσιο του δήμου μας και προκειμένου να αποφευχθούν πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση του οικισμού, συστήνεται στους δημότες και επισκέπτες του νησιού μας ο δραστικός περιορισμός της κατανάλωσης νερού στα απολύτως απαραίτητα.
Η χρήση νερού του δικτύου για πλύσιμο αυλών, βεραντών και οδών, για πλύσιμο αυτοκινήτων και σκαφών, καθώς και για το πότισμα καλλωπιστικών φυτών και κηπευτικών πρέπει να σταματήσει άμεσα μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Εναλλακτικές λύσεις υδροδότησης
Από την πλευρά του Δήμου εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις, όπως της μονάδας αφαλάτωσης και της μεταφοράς νερού με πλοίο. Και τα δύο όμως σενάρια δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο επόμενο 20ήμερο.
Όπως μας είπε ο κ. Βρατσάνος “εξετάζεται να γίνει νέα γεώτρηση, σε άλλο σημείο, όπου οι ενδείξεις μιλούν για 9 περίπου κ.μ. νερού την ώρα, αφού ακόμα και να επανέλθει η βασική γεώτρηση σίγουρα θα χρειάζεται «ξεκούραση» για να μπορεί να δίνει καλό νερό”.

Ανάγκη υδατοταμιευτήρα;
Στο ερώτημά μας αν εξετάζεται η κατασκευή υδατοταμιευτήρα, σημείωσε ότι “υπάρχει σχετική προμελέτη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το 1993 για φράγμα στην πορεία της κοίτης χειμάρρου του νησιού”. Στην παρατήρησή μας ότι δεν χρειάζεται όμως να είναι ένα μεγάλο φράγμα, ο Δήμαρχος Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών συμφώνησε πως “ό,τι γίνει δεν πρέπει να επηρεάσει τις φυσικές υπόγειες δεξαμενές νερού των Ψαρών”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος