Για την αποκατάσταση σεισμόπληκτων σχολείων στη Λέσβο

Array

Το Γενάρη σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των Κτιριακών Υποδομών (διάδοχη του ΟΣΚ εταιρία) θα παραδοθούν στους μαθητές τους τα έξι από τα οκτώ σεισμόπληκτα σχολεία. Τα σχολεία αυτά στον μεγάλο σεισμό του περσινού Ιούνη υπέστησαν μεγαλύτερες ζημιές, απ ότι άλλα εκπαιδευτήρια σε ολόκληρο το νησί και η ΚΤΥΠ ανέλαβε την εκπόνηση των μελετών και  την αποκατάστασή τους, ενώ στις αρχές του χρόνου εξασφαλίστηκαν 3,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα  που στις αρχές του χρόνου είχε τεθεί, αυτή την περίοδο έπρεπε να ολοκληρώνονται οι εργασίες και να παραδίδονται προς χρήση για τη νέα σχολική χρονιά τα έξι από αυτά που χρειάζονται μικρότερες παρεμβάσεις. Και συγκεκριμένα τα νηπιαγωγεία Μεγαλοχωρίου, Πολιχνίτου και Τρύγωνα, τα δημοτικά Πλαγιάς και Μεγαλοχωρίου και το ΕΠΑΛ Πλωμαρίου. Οι γονείς είχαν λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις  για την ολοκλήρωση των εργασιών, ενώ τα παιδιά μετακινούνται ακόμα και σε σχολεία γειτονικών χωριών.

Ωστόσο όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ο διευθύνων Σύμβουλος των Κτιριακών Υποδομών Βασίλης Καραγιάννης, «επειδή πρόκειται για σχολεία και επειδή έπρεπε να γίνουν όλα όσα η νομοθεσία ορίζει και με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών, χρειάστηκε περισσότερος χρόνος απ΄ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί για να ολοκληρωθούν όλες οι αδειοδοτήσεις που απαιτούνταν. Για τα έξι σχολεία μέσα στον Αύγουστο ολοκληρώνονται οι μελέτες και το Σεπτέμβρη εκδίδονται οι οικοδομικές άδεις. Επειδή τα έργα που απαιτούνται γι αυτά τα σχολεία δεν είναι μεγάλης κλίμακας, θα ολοκληρωθούν σε δύο με τρεις μήνες και τον Γενάρη του 2019 τα παιδιά θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν».

Όσον αφορά τα άλλα δύο σχολεία, τα δημοτικά Πολιχνίτου και Πλωμαρίου , πρόκειται για διατηρητέα κτίρια μεγάλης ιστορικής σημασίας, κυρίως αυτό του Πολιχνίτου , έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημιά από τον σεισμό και χρειάζεται άλλη διαδικασία από  το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Για το μεν σχολείο του Πλωμαρίου σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ο κύριος Καραγιάννης , οι εργασίες προϋπολογισμού μισού εκατομμυρίου θα διαρκέσουν τουλάχιστο ένα εξάμηνο και υπολογίζει να παραδοθεί στην επόμενη σχολική χρονιά 2019-2020. Το σχολείο Πολιχνίτου είναι και η πιο δύσκολη περίπτωση, πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ξεκινήσουν οι εργασίες και πολύ περισσότερο για να ολοκληρωθούν.

Ο κύριος Καραγιάννης τον Σεπτέμβρη για την έκδοση των οικοδομικών αδειών θα βρεθεί στη Λέσβο για να παρακολουθήσει από κοντά την κατάσταση ενώ ευχαρίστησε τόσο τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Κώστα Κατσαρό αλλά και τον συντονιστή γι τα θέματα του σεισμού Βασίλη Τεντόμα για τη συνεργασία τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος