Πιτυός Χίου: Ζητούν την λειτουργία του Πύργου ακόμα και με δικά τους έξοδα

Τους λόγους που ο εμβληματικός Πύργος στο χωριό τους δεν διαθέτει πρόγραμμα επίσκεψης και γιατί δεν προσλήφθηκε φύλακας, ζητούν να μάθουν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στο χωριό Πιτυός.
Με επιστολή του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πιτυούς και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Πιτυός Προορισμός” Μιχάλης Φυτούσης σημειώνει μεταξύ άλλων:

“Επειτα από πολυετή αδράνεια, το 2021, με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου (ΕΦΑ), κατέστη επισκέψιμο το μνημείο του πύργου Πιτυούς, οι εργασίες αποκατάστασης του οποίου υλοποιήθηκαν με ευρωπαϊκούς πόρους στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Μολονότι αγνοήθηκαν από την Ε.Φ.Α. Χίου οι προτάσεις που εγγράφως υποβάλαμε για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας του πύργου στις 2 Ιουνίου 2021, αποδείχθηκε ότι υπήρξε λανθασμένη η από ετών αρχική εκτίμηση της περιορισμένης επισκεψιμότητας του μνημείου. …Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι η Ε.Φ.Α. Χίου, χωρίς καν να μας ενημερώσει, δεν μερίμνησε για το 2022 για την πρόσληψη αρχαιοφύλακα για τον πύργο του Πιτυούς”.

Πιτυός Χίου: Ζητούν την λειτουργία του Πύργου ακόμα και με δικά τους έξοδα
ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ: Πιτυός, η θέα από τον Πύργο

“Προκειμένου να αποδοθεί ως επισκέψιμος ένας επιπλέον αρχαιολογικός χώρος υψηλού ενδιαφέροντος στο νομό μας με ύψιστη σημασία για το Πιτυός και εφόσον δεν είναι εφικτή η στήριξη του στόχου εκ μέρους σας, επαναφέρουμε την πρόταση μας να παραχωρηθεί για το 2022 η λειτουργία του πύργου στην ΚοινΣΕΠ «Πιτυός Προορισμός», δυνάμενη, κατά το νόμο (4430/2016, άρθρο 5, παρ. 3), να συμβάλλεται απευθείας με φορείς της διοίκησης για μια σειρά από δράσεις.
… Ευνόητο είναι ότι θα γίνουν εκ μέρους μας αποδεκτοί οι προδιαγραφές του επιλεγέντος για το σκοπό αυτό προσωπικού και όλοι οι όροι ασφαλείας για την επίσκεψη στο μνημείο”, σημειώνεται στην πρόταση των φορέων του Πιτυούς.

Ζητείται επίσης να υπάρξει ενημέρωση για ποιους λόγους δεν λειτουργεί το σύστημα ηλεκτροφωταγώγησης του μνημείου, όπως συνέβη κατά την περσινή χρονιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος