Περιφερειάρχης ΒΑ για την επίσκεψη της Ευρωπαίας επιτρόπου στη Λέσβο: «Δεν έρχεται να συζητήσει αλλά να επιβάλει ειλημμένες αποφάσεις»

Συνέντευξη Τύπου δύο ώρες πριν την επίσκεψη της Ευρωπαίας επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον στη Λέσβο παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος υποστήριξε ότι η κ. Γιόχανσον δεν έρχεται να συζητήσει στα νησιά αλλά να επιβάλει ειλημμένες αποφάσεις για τη δημιουργία νέων δομών, και σε αυτή τη βάση δεν “έχει τίποτα να συζητήσει”.

«Προκύπτει καθαρά ότι μοναδικός σκοπός αυτής της επίσκεψης, είναι η απαιτούμενη επικοινωνιακή προετοιμασία για την κατασκευή της ‘όχι κλειστής’ μόνιμης υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών στη Λέσβο που επιδιώκεται να γίνει εδώ και ένα χρόνο και περιγράφεται με ακρίβεια στο μνημόνιο που υπέγραψε η ίδια.» Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δημιουργία δομών, είπε ο κύριος Μουτζούρης, ενώ συμπλήρωσε ότι χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών τίποτα από αυτά τα σχέδια δε μπορεί να υλοποιηθεί. Για τις συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται στο νησί κατά την επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου στις 12:30 το μεσημέρι, κάλεσε τους κατοίκους να είναι ειρηνικές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ανακοίνωση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου “Τους τελευταίους μήνες, είδαμε με ικανοποίηση την Κυβέρνηση να εφαρμόζει την παλλαϊκή επιταγή στη Λέσβο που όλα τα δημοτικά μας συμβούλια εξέφραζαν και απαιτούσαν από την Ελλάδα και από την Ευρώπη. Είδαμε επιτέλους τα σύνορα να φυλάσσονται, είδαμε τους ρυθμούς των αφίξεων να μειώνονται κατακόρυφα, είδαμε τους ρυθμούς των αναχωρήσεων να βελτιώνονται αισιόδοξα. Οι τελευταίες εξελίξεις όμως με την εκ νέου αύξηση των ροών σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Ευρωπαίων Επιτρόπων και αξιωματούχων είναι όμως ικανές όχι μόνο να ακυρώσουν ότι ελπιδοφόρο έγινε το προηγούμενο διάστημα, αλλά να στερήσουν οριστικά το δικαίωμά μας να επιδιώκουμε την επιστροφή μας στην ομαλότητα. Αντί επιλόγου και ενόψει του όποιου διαλόγου με την Ευρωπαία Επίτροπο τις επόμενες ώρες, υπενθυμίζουμε ότι την τελευταία φορά που κάποιοι επιχείρησαν μονομερώς και χωρίς καμία πρότερη ουσιαστική διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία της Λέσβου να επιβάλουν λύσεις φέρνοντάς μας προ τετελεσμένων, ανέκρουσαν κακήν κακώς πρύμναν. Αυτή τη φορά η Ευρώπη οφείλει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τη Δημοκρατία και διακατέχεται από πραγματική αλληλεγγύη. Όχι να αποφασίζει για λογαριασμό όλων των άλλων για εμάς, χωρίς εμάς. Αυτό ούτε είναι ανεκτό ούτε πρόκειται να επιτραπεί από κανέναν να γίνει ξανά.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος