Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου: Δεν ανοίγει θέμα για νέες λατομικές ζώνες στη Χίο (videos)

Δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει νέα λατομική ζώνη στη Χίο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μετά την καταψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της εισήγησης που αφορούσε το θέμα: «Τροποποίηση Απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου για την Αναγκαιότητα καθορισμού νέων λατομικών περιοχών στη Π. Ε. Χίου».

Η θετική εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από έντονη συζήτηση.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου σημείωσε ότι το Συμβούλιο καλείται να απαντήσει στην ουσία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που ζήτησε να εξεταστεί αν επαρκούν στη Χίο τα αδρανή υλικά από τις υπάρχουσες λατομικές ζώνες.

Αντιδράσεις συμβούλων και κατοίκων
Στην αντίθεση που διατυπώθηκε τόσο από την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγλαϊας Κυρίτση, όσο και από την επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλαγή Πορείας για τα νησιά μας» Βασιλικής Χοχλάκα (με κύρια στοιχεία το γεγονός ότι προτείνονται λατομεία μέσα στη ζώνη NATURA ή κοντά στη Νέα Μονή και ότι υπάρχουν λατομικές ζώνες που δεν έχουν ενεργοποιηθεί), προστέθηκε και η θέση που διατύπωσε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα Αναστασία Αντωνέλλη.

Η κα Αντωνέλλη από τη θέση της Προέδρου της Οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας πριν ένα χρόνο περίπου είχε βρεθεί να εξετάζει το θέμα του ορισμού λατομικής ζώνης, οπότε και γνώριζε πολύ καλά το ζήτημα. Έτσι,πρότεινε η απάντηση προς την Αποκεντρωμένη να είναι πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα λατομική ζώνη, καταψηφίζοντας την εισήγηση Βρουλή.

Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου: Δεν ανοίγει θέμα για νέες λατομικές ζώνες στη Χίο (videos)

Άλλωστε και σε αυτή τη συνεδρίαση έδωσαν το παρόν τους κάτοικοι από τις Καρυές αλλά και τα Καρδάμυλα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους να γίνει λατομείο που να γειτνιάζει με τη Νέα Μονή του 11ου αιώνα (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO) , ή να βρίσκεται μέσα στη ζώνη NATURA , ή σε περιοχές που να έχουν γίνει έργα ανάδειξης πεζοπορικών διαδρομών.
Από πλευράς του ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Βρουλής προσπάθησε να διαχωρίσει την θετική απόφαση για ανάγκη νέας λατομικής ζώνης, από την υπόδειξη και θέσης του λατομείου που θα συζητιόταν σε άλλο στάδιο, μην πείθοντας όμως ούτε τους συναδέλφους του.
Απουσία από τη συζήτηση του θέματος (όπως και κατά την ενημέρωση για το έργο του αεροδρομίου από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Σταύρο Μιχαηλίδη) του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, αντίθετος στην εισήγηση του συναδέλφου του ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας Παντελής Μπουρνιάς σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα θέματα της κλιματικής αλλαγής.
Την αναβολή της συζήτησης ζήτησε τέλος ο αντιπεριφερειάρχης Προώθησης τοπικών προϊόντων Νίκος Νύκτας, συμφωνώντας με την πρόταση που κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης επί των οικονομικών Δημήτρης Καλλίας, αλλά και μη δεχόμενος να οριστεί λατομική ζώνη στην περιοχή Φα, που είναι κοντά στο χωριό του τον Αγιο Γεώργιο Συκούση.
Να μην ανοίξουν την όρεξη για δράσεις σε ζώνη του NATURA κάλεσε τους συμβούλους και ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Αρης Ελευθερίου.

Πως ψήφισαν
Έτσι την πρόταση Βρουλή βρέθηκε να την στηρίζει ο συνδυασμός «Νέα Δυναμική» του Αλκιβιάδη Στεφανή.
Στην αιτιολόγηση του κ. Στεφανή ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει λατομείο στην περιοχή που φύονται τα μαστιχόδεντρα που γεμίζουν σκόνη, υπήρξε η παρέμβαση του συμβούλου της ΛΑΣ Γιώργου Αμπαζή ότι κάτω από τα δέντρα ρίχνουν οι μαστιχοπαραγωγοί ασπρόχωμα… Για να συνεχίσει, κρατώντας την ηρεμία του ο κ. Στεφανής, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μονοπώλια.
Τελικά η πρόταση της Αν. Αντωνέλλη έλαβε 16 ψήφους, από τους 3 συμβούλους της ΛΑΣ, 2 του συνδυασμού Χοχλάκα και 11 από το συνδυασμό της Περιφερειακής Αρχής.
Η πρόταση του Π. Βρουλή έλαβε τις ψήφους της παράταξης Στεφανή και 4 του συνδυασμού Μουτζούρη ενώ 2 ψήφους έλαβε η πρόταση αναβολής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος