“Με ενιαίο σχεδιασμό, στοχευμένες πολιτικές και αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων, η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα και ποιοτικές ευκαιρίες απασχόλησης, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές, συμβάλλοντας περαιτέρω στη συνολική ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου” δήλωσε από την Σάμο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, παρουσιάζοντας, ως επικεφαλής ενός πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου, το σχέδιο για την Εθνική Στρατηγική Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η Σάμος αποτελεί τον 16ο σταθμό παρουσίασης του αναπτυξιακού σχεδίου συνολικού ύψους 1,038 δις, που σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη έχει στόχο να στηρίξει το θεμελιώδες δικαίωμα να μένει ο καθένας στον τόπο του, προσαρμόζοντας την όποια ιδιαιτερότητα του τόπου, λαμβάνοντας υπόψη το περιφερειακό στοιχείο και τη νησιωτικότητα. Ανέφερε ότι η Περιφερειακή Ενότητα της Σάμου, με τις σοβαρές αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, διαθέτει αξιόλογες δυνατότητες και πλεονεκτήματα που, με στρατηγικό σχεδιασμό, μπορούν να οδηγήσουν σε σταθερή οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη.
Ειδικότερα, ιεραρχώντας τις προκλήσεις εστίασε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και δικτύων, την αποτελεσματική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου και τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για βελτίωση της τουριστικής ανταγωνιστικότητας και διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, καθώς και για την ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης με τη διατήρηση νέων στο νησί. Ειδικά για τα νησιά, όπως ανέφερε ο Θ. Κοντογεώργης, μπορούμε πλέον να αξιοποιήσουμε σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων για να χρηματοδοτήσουμε έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, αλλά και δράσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση σε νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις. «Η διαδικασία που ακολουθούμε περιλαμβάνει διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής» δήλωσε συγκεκριμένα.
Το σχέδιο ανάπτυξης της Σάμου
Στο πολυσέλιδο (187 σελίδες) Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Σάμου περιλαμβάνονται υποδομές και πολιτικές με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς και ενδεικτικές παρεμβάσεις που προτεραιοποιήθηκαν και απαιτούν μεγαλύτερη ωρίμαση για την υλοποίησή τους το επόμενο διάστημα και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Αναλυτικά, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι τρεις υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς που αποτελούσαν το κυβερνητικό κλιμάκιο αναφέρθηκαν στα έργα που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός ανάπτυξης των νησιών της Περιφέρειας και σε αυτά που ήδη υλοποιούνται.
Συγκεκριμένα στον τομέα της ενέργειας, πρόκειται να κινητοποιηθούν 1,775 δισ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων, ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που διατίθεται μόνο στην Ελλάδα και εστιάζεται στα νησιά της χώρας, με στόχο την απανθρακοποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων τους. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ηλεκτρική διασύνδεση των νήσων του ΒΑ Αιγαίου με το Ηπειρωτικό Σύστημα και το ΚΥΤ Νέας Σάντας, ύψους 1,245 δισ. ευρώ. Το έργο αφορά τη διασύνδεση του Βορειοανατολικού Αιγαίου με το ΕΣΜΗΕ και περιλαμβάνει οχτώ αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα, μεταξύ των οποίων αυτό της Σάμου (Φούρνων-Θύμαινας).
Στον πρωτογενή τομέα ανέφεραν ότι έχουν καταβληθεί περίπου 21 εκατ. ευρώ σε 4.309 δικαιούχους μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλλεται -μέχρι το τέλος του έτους- έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς της Π.Ε. Σάμου που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές στη μελισσοκομία και στα αμπέλια.
Στον χωροταξικό σχεδιασμό εκπονούνται τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια στους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, τα οποία με την ολοκλήρωσή τους θα ορίσουν τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και μέτρα για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Επίσης, εκτελούνται έργα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών με περιαστικά δάση στους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου.
Στον τομέα του πολιτισμού, εξασφαλίστηκαν εθνικοί πόροι 7,5 εκατ. ευρώ για την στερέωση και αποκατάσταση του Ιερού Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Καρλόβασι Σάμου και το Υπουργείο Πολιτισμού προετοιμάζει την υλοποίησή του. Παράλληλα, εκτελούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σημαντικά έργα για την ανάδειξη του Παλαιοχριστιανικού Κοιμητηρίου στη «Γλυφάδα» του Πυθαγορείου, καθώς και για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού των Άη Γιαννάκηδων. Μέσω του νέου ΕΣΠΑ σχεδιάζεται η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος και η στερέωση του Κάστρου Πυθαγορείου.
Για την αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν στη Σάμο από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, έχει χορηγηθεί στη Σάμο κρατική αγωγή συνολικού ύψους που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει ποσά που διατέθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής (έναντι στεγαστικής συνδρομής), για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων, καθώς και για τους σκοπούς της στεγαστικής συνδρομής (της επισκευής, της ανακατασκευής και της αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων). Στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής (ΚΕΚΑ), σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, εγκρίνεται έκτακτη χρηματοδότηση προς ΟΤΑ για την αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές μετά από φυσικές καταστροφές. Για την Π.Ε. Σάμου οι εγκρίσεις ανέρχονται σε 9.524.288 ευρώ και αφορούν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου.
Παρατάσεις στις διαδικασίες αποκατάστασης ζημιών
Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κ. Κατσαφάδος γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει δίμηνη παράταση για την υποβολή νέων αιτήσεων για αποκατάσταση ζημιών σε σεισμόπληκτα σπίτια, καθώς και τρεις έως και έξι μήνες για την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων φακέλων που ήδη έχουν υποβληθεί αλλά δεν είναι ολοκληρωμένοι. Επίσης ανέφερε ότι 20 νέοι υπάλληλοι της ΔΑΕΦΚ έχουν προσληφθεί για την Σάμο και την Μυτιλήνη, ενώ όλες οι επιδοτήσεις ενικοίου που εκκρεμούν θα δοθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν για την κοινωνική ένταξη των δικαιούχων διεθνούς και προσωρινής προστασίας μέσω του προγράμματος HELIOS+, ύψους 5,1 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Στον τομέα του τουρισμού, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη σύσταση οργανισμού διαχείρισης και προώθησης προορισμού. Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν το 2024 κατά 32,6% και οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 40,1%. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιούνται κρίσιμα έργα για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στον χώρο του τουρισμού, αλλά και για την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με στόχο την διαφοροποίηση και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Στον τομέα υγείας ολοκληρώθηκε πρόσφατα η επισκευή και ανακαίνιση των νοσηλευτικών μονάδων παθολογικής και καρδιολογικής κλινικής στο νοσοκομείο της Σάμου, άμεσα ολοκληρώνεται και η αντίστοιχη ανακαίνιση στο νοσοκομείο της Ικαρίας. Επιπλέον, έχουν εξασφαλιστεί πόροι για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Για την ενίσχυση του προσωπικού, χορηγούνται σε σύνολο υπηρετούντων ιατρών του Ε.Σ.Υ οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι η Σάμος και η Ικαρία.Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτελεί ένα διευρυμένο οικιστικό πρόγραμμα στη Σάμο με την κατασκευή τριών συγκροτημάτων κατοικιών με συνολικά 39 διαμερίσματα σε Καρλόβασι και Βαθύ που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2026.
Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τέλος, υπογράφτηκε πρόσφατα από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργών Οικονομικών, κ. Παπαθανάση, η διεύρυνση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και σε νησιά με έως 3.100 κατοίκους στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, που εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027. Η επέκταση ενισχύει την πρόσβαση των νησιωτικών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, με έμφαση στην πράσινη και βιώσιμη επιχειρηματικότητα, προσφέροντας στις επιχειρήσεις των νησιών πρόσβαση σε ένα ευρύτερο και πιο ολοκληρωμένο φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων για την υποστήριξη του πράσινου μετασχηματισμού τους.
Τέλος, αναφέρθηκε ότι ρνώ το 2019 ο προϋπολογισμός για δημόσια έργα ήταν 5 δισ, το 2025-2026 αναμένεται να φτάσουν τα 32 δισ. Ευρώ.
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε σήμερα στην Σάμο συμμετείχαν οι Λ. Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, Θ. Κοντογεώργης, υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Σ. Βολουδάκη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, K. Kατσαφάδος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κ. Οικονόμου, γγ Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, Α. Αγγελής, γγ Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ε. Μπακογιάννης, γγ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Κ. Μπαγινέτας, γγ Αγροτικής Πολιτικής Και Διεθνών Σχέσεων, Μ. Κουτουλάκης, γγ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Π. Καμπούρης, γγ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Και Κρατικής Αρωγής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ΠΕ Σάμου, Χ. Στεφανάδης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρης, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Π. Παπαγεωργίου, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Θ. Παπαθεοφάνους, καθώς και φορείς της περιοχής.
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκαν στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητώντας τη στήριξη της κυβέρνησης, ώστε αυτά να επιλυθούν, ενώ εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων έδωσαν υπομνήματα με τα αιτήματά τους στο κυβερνητικό κλιμάκιο, ζητώντας την ικανοποίηση τους. Να σημειώσουμε ότι έξω από το Μουσείο Οίνου, όπου πραγματοποιήθηκε η ευρεία σύσκεψη, βρέθηκαν μέλη του Εργατικού Κέντρου και του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου που ζητούσαν την αποζημίωση μέσω του Μέτρου 23 από το οποίο εξαιρέθηκαν οι αγρότες της Σάμου, καθώς και οι ιδιοκτήτες συνεργείων και φανοποιείων με αίτημα την κατάργηση του ψηφιακού πελατολογίου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος