Παράταξη “Χίος Μπροστά”: Προτάσεις για σωστή διαχείριση υδάτινων πόρων και κριτική στη Διοίκηση της ΔΕΥΑ Χίου (video)

Τις προτάσεις της για το θέμα του νερού και τη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης νήσου Χίου, παρουσίασε η δημοτική παράταξη «ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ».

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Καραβασίλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, άσκησε κριτική στην παρούσα Δημοτική Αρχή, κατηγορώντας την για αδράνεια σε ότι αφορά την εξασφάλιση έργων που θα διασφάλιζαν την επάρκεια νερού, αλλά και για οικονομικές σπατάλες στη διαχείριση της επιχείρησης, ειδικότερα στις αφαλατώσεις.

Οι εκπρόσωποι της παράταξης επέμεναν σε ένα πλαίσιο θέσεων που απαρτίζεται από 4 άξονες:

  • Την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης με την αξιοποίηση όλων των πηγών υδροδότησης σε συνάρτηση με την κατανάλωση, ώστε τελικά να αποδοθεί στους δημότες νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Και επέμειναν στο «ανθρώπινης κατανάλωσης» αφού το υπάρχον δίκτυο στην πόλη της Χίου δίνει νερό «λάτρας» και το πόσιμο το προμηθεύονται οι πολίτες από δημοτικές βρύσες με παγούρια.
  • Ριζική αλλαγή στη λειτουργία της ΔΕΥΑΝΧ, «η οποία να μην εξαρτάται από την μικροπολιτική διαχείριση της κάθε δημοτικής αρχής και να αποτελεί το θεματοφύλακα της εφαρμογής των σχεδίων διαχείρισης του νερού».
  • Πολιτική εξοικονόμησης νερού που μπορεί να εξασφαλίζει τις ποσότητες που υπολείπονται σε περιόδους ανομβρίας
  • Εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου αλλά και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που να εξασφαλίζει επάρκεια υδάτινων πόρων για όλο το νησί.

Κοστοβόρες αφαλατώσεις
Με στοιχεία που παρουσίασε η παράταξη του Γ. Καραβασίλη επέμεινε ότι το κόστος παραγωγής νερού από τις αφαλατώσεις είναι πολλαπλάσιο από ότι από άλλες πηγές καθώς και τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οπως είπαν με τις μονάδες αφαλάτωσης, «η ΔΕΥΑΝΧ μετατρέπει το πρόβλημα της ύδρευσης σε ενεργειακό και τελικά σε κρίση χρέους της επιχείρησης που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες». Επίσης μίλησαν εγκατάλειψη υφιστάμενων υποδομών που τελικά καταστρέφονται, όπως στη λιμνοδεξαμενή του Φυρόλακα.

Υψηλές οι διαρροές δικτύου
Στις προτάσεις και η ψηφιοποίηση του δικτύου, με συστήματα εντοπισμού και ελέγχου των διαρροών, έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και αποθήκευση των υδάτινων πόρων που χάνονται. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι οι διαρροές που παρουσιάζει το δίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΔΕΥΑΝΧ, προσδιορίζονται στο 40% της κατανάλωσης, εκτιμώντας ότι εάν είχαν περιοριστεί στο μισό πιθανώς να μην απαιτούνταν οι «κοστοβόρες αφαλατώσεις». Κατατέθηκε επίσης πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας από τη ΔΕΥΑΝΧ για τη δημιουργία ενός προγράμματος «Εξοικονομώ Νερό» που να αφορά στη κυρίως νησιωτική χώρα με στόχο της δράσεις μείωσης κατανάλωσης νερού.

Τέλος η παράταξη ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα της αξιοποίησης του φράγματος Κόρης Γεφύρι, καθώς η διαχείριση αναμένεται να περάσει στη ΔΕΥΑΝΧ, οπότε κατά τη Δημοτική παράταξη, χρειάζεται να γίνει ενημέρωση για τυχόν υπολειπόμενα έργα και να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα ένταξης στο ισοζύγιο της ύδρευσης.

Την παρουσίαση έκαναν εκτός από τον κ. Καραβασίλη, (2ος από αριστερά στη φωτογραφία) ο γεωλόγος Μιχάλης Πιππίδης (πρώτος από αριστερά), οδημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΝΧ Γιώργος Αγιωργούσης και το στέλεχος της παράταξης Χρήστος Καραχάλιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος