Παιδίατροι Χίου: Εμπιστευτείτε το εμβόλιο, ακούστε αυτούς που κατέχουν την επιστημονική γνώση

«Να κλείσετε τα αυτιά σας σε αυτά που ακούτε από γείτονες, από φίλους, διαδίκτυο… Από όλους εκείνους που έχουν γνώμη, αλλά ωστόσο δεν κατέχουν την επιστημονική γνώση.
Ακολουθείστε αποκλειστικά και μόνο τις οδηγίες του παιδιάτρου των παιδιών σας», προέτρεψε τους γονείς σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της covid, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου Γιάννης Μανάρας.


Μιλώντας σαν γονιός και σαν γιατρός σημείωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου προέκρινε τη συνέντευξη τύπου με τους παιδιάτρους τόσο από το Γενικό Νοσοκομείο Χίου, όσο και ιδιωτών, για να έχουν οι γονείς επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση.

«Τα πρώτιστα αγαθά είναι η υγεία και η παιδεία, τα οποία πρέπει να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας. Όπως επίσης χρέος μας είναι να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία», σημείωσε η Ελενα Πιππίδου, διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου. Επισήμανε ότι πλέον είναι κυρίαρχο το στέλεχος «δέλτα» του ιού και πως με την έναρξη των δραστηριοτήτων των παιδιών, αναμένεται και αύξηση των κρουσμάτων.

Εμπιστευτείτε το εμβόλιο

«Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα στους γονείς είναι εμπιστευτείτε το εμβόλιο», τόνισε, δίνοντας πληροφορίες για το πότε ξεκίνησαν οι μελέτες για mRNA εμβόλιο (από το 2008) και το βάρος που έχει πέσει παγκοσμίως στην έρευνα.
Προτρέποντας τους γονείς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών, τόνισε ότι έχουμε τις μελέτες ασφάλειας του εμβολίου.
Παράλληλα σημείωσε πως “πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Δηλαδή χρήσης μάσκας, μέτρα υγιεινής με πλύσιμο χεριών και ενδελεχή καθαριότητα. Ενώ όταν δεν νοιώθει καλά το παιδί θα πρέπει οι γονείς να το κρατούν σπίτι και να μένει μακριά από τη σχολική δραστηριότητα”. Σημείωσε εξάλλου ότι “θα γίνονται τακτικά self tests και rapid tests για τον έλεγχο της κατάστασης.
Το πιθανότερο εξάλλου στην πορεία είναι να γίνεται ετησίως το εμβόλιο, που θα είναι και κατά της κοινής γρίπης”.

Ο παιδίατρος Γιάννης Σταυράκης αναφέρθηκε στους λόγους που πρέπει τα παιδιά άνω των 12 ετών να εμβολιαστούν. Σημείωσε ότι τα ποσοστά νοσηλείας είναι χαμηλά για τα παιδιά, όμως θα πρέπει να προστατεύσουμε την υγείας τους και να εμβολιαστούν.
«Δεν σημαίνει ότι λόγω της πανδημίας κάνουμε εκπτώσεις στην ασφάλεια του εμβολίου», σημείωσε ο κ. Σταυράκης επισημαίνοντας ότι έχουν τηρηθεί όλα τα πρωτόκολλα.

Για τον τρόπο που λειτουργεί το εμβόλιο mRNA, μίλησε ο Κώστας Τριπολίτης επιμελητής Β’ της Παιδιατρικής Κλινικής του Σκυλίτσειου. Σημείωσε επίσης ότι οι φοβίες που κυρίως μέσω διαδικτύου διοχετεύονται δεν έχουν επιστημονική βάση. Ενώ το θέμα των αλλεργιών ή των παρενεργειών υπάρχουν και σε άλλα φάρμακα.
Η παιδίατρος Μαριαλένα Καλυμνιού αναφέρθηκε στον ενδεχόμενο και οι παιδίατροι να αναλάβουν να κάνουν το εμβόλιο για την covid-19. Σημαντικό στοιχείο να τηρούνται με συνέπεια τα ραντεβού όταν αυτό θα μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Σχετικά με το φόβο που εκφράζεται για το εμβόλιο, να σημειωθεί ότι μέχρι την εφηβεία τα παιδιά έχουν λάβει 25 έως 30 δόσεις εμβολίων για 15 νοσήματα.
Σε ότι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επισημάνθηκε ότι μόνο το εμβόλιο της ιλαράς είχε γίνει υποχρεωτικό όταν διαπιστώθηκε έξαρση των κρουσμάτων.

Τρεις διακομιδές παιδιών τον τελευταίο μήνα

Από το Νοσοκομείο της Χίου χρειάστηκε να γίνουν μέχρι σήμερα 5 διακομιδές, με τις 3 να καταγράφονται τον τελευταίο μήνα. Και που ευτυχώς έχουν καλή εξέλιξη. Μεταφέροντας όμως την εικόνα από τα επείγοντα η κα Πιππίδου τόνισε ότι παρά πολύ συχνά αντιμετωπίζουν παιδιά που είναι στο όριο για νοσηλεία.
Αναφερόμενη τέλος στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο χώρο της υγείας, σημείωσε ότι “στο Νοσοκομείο της Χίου είναι πολύ μικρός ο αριθμός των γιατρών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, εκτελούν ένα λειτούργημα και πρέπει να σκεφτούμε και τους άλλους”, κατέληξε η κα Πιππίδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος