Μήνυμα από τη Χίο ότι το νησί παραμένει όρθιο και είναι ένας ελκυστικός προορισμός, παρά τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου μήνα, και «μέσα από αυτή την κρίση θα βγει πιο δυνατό, όπως έχει κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν», έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.
Μαζί με το συνάδελφό του βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Μιχαηλίδη και τοπικών στελεχών του κόμματος, είχαν το πρωί σύσκεψη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, με φορείς του νησιού στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, ο Αντιπεριφερειάρχης υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος Β. Αιγαίου Παντελής Μπουρνιάς και ο πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος, καθώς και με εκπροσώπους του εμπορικού και τουριστικού χώρου.
«Είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες, είπαμε ότι θα τις αναζητήσουμε όταν σβήσει η φωτιά και προφανώς θα δούμε τι δεν πήγε καλά και ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης», τόνισε ο κ. Χρηστίδης.
Σημείωσε τις ελλείψεις που υπάρχουν στις υποδομές αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα και δεσμεύτηκε ότι σαν κόμμα θα κάνουν ότι περνά από το δικό τους χέρι, να μην ξαναζήσει το νησί κάτι που δυστυχώς το έζησε και το 2012 και το 2016.
«Εχουμε μία Κυβέρνηση που βρίσκεται στον 6ο χρόνο της θητείας της και κάθε χρόνο έχουμε πολύ μεγάλες πυρκαγιές. Η δικιά μας παράταξη δεν έχει παίξει ποτέ παιχνίδια πάνω σε αυτές τις πυρκαγιές, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αφήσει η Κυβέρνηση τις φανφάρες, τα επικοινωνιακά λόγια και να δούμε τι είναι αυτό που δεν πηγαίνει καθόλου καλά στην πρόληψη. Αυτό το οποίο κατά την άποψη μας συμβαίνει είναι η ελλιπής πρόληψη και σε ότι αφορά τις υλικές υποδομές και όσο αφορά τους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που διαπιστώσαμε από τις συσκέψεις, είναι μια τεράστια ικανοποίηση για τον τρόπο που λειτούργησαν οι εθελοντικές ομάδες, αλλά υπήρξαν τεράστια ζητήματα όσο αφορά το υπόλοιπο σκέλος. Και αναλαμβάνουμε μια δέσμευση, να κάνουμε ότι περνά από το δικό μας χέρι ώστε αυτό που η Χίος έχει ξαναζήσει και άλλες φορές τα προηγούμενα χρόνια να μην το ξαναζήσει για τους ίδιους λόγους».
Επισημάνσεις φορέων
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν τα ζητήματα των υποδομών και της λήψης αντιπλημμυρικών έργων, με το Δήμαρχο Χίου Γιάννη Μαλαφή να επισημαίνει πάντως ότι είχαν γίνει έργα και στο παρελθόν και πως δεν πρέπει να μηδενίζουμε ότι είχε γίνει.
Επίσης ο Πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα δασοπροστασίας ώστε να μην κινδυνεύουν οι καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων, κάτι που δεν έχει συμβεί δυστυχώς μέχρι τώρα, έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια σε έναν νέο που θέλει να επενδύσει στη γη.
Εξάλλου από τους επιχειρηματικούς φορείς σημειώθηκε ιδιαίτερα ότι πρέπει να ληφθούν τόσο ειδικά μέτρα αλλά και μέτρα προβολής του νησιού για τα επόμενα χρόνια, που από την πλευρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα τα φέρουν στη Βουλή, όπως πήραν άλλωστε πρωτοβουλίες ακόμα και την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά .
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος