Η Ομοσπονδία ΕΒΕ Χίου για μειωμένο ΦΠΑ

Την ικανοποίησή του αλλά και τον προβληματισμό για το αν θα συνεχιστούν και πέραν του εξαμήνου οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, εκφράζει η Ομοσπονδία ΕΒΕ Χίου που ζητά νομοθετική ρύθμιση για τη μόνιμη κατοχύρωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ όχι μόνο σε αυτά τα νησιά αλλά και στα υπόλοιπα.

«… η εξάμηνη αυτή παράταση, είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων των κατοίκων των νησιών και των τοπικών φορέων που τους στήριξαν, αφού κατάφεραν η φωνή τους να φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες! Είναι μια περίτρανη απόδειξη, ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, χαμένος είναι ο αγώνας που δεν έγινε ποτέ!», σημειώνεται στην ανακοίνωση όπου εκφράζεται επίσης η κάθετη άρνηση στο να συνδεθεί η αναστολή του μέτρου, με αντάλλαγμα τη μετατροπή των νησιών σε «φυλακές υποδοχής προσφύγων».

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με νόμο που θα αναιρεί, την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα, αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές. Παρόλα αυτά, αργά το βράδυ, της ίδιας μέρας, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εξασφαλίζει εξάμηνη παράταση και δεν αποτυπώνει τις πολιτικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ότι το ειδικό καθεστώς θα παραμείνει «για όσο είναι αυτός πρωθυπουργός».
Παρόλα αυτά, η εξάμηνη αυτή παράταση, είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων των κατοίκων των νησιών και των τοπικών φορέων που τους στήριξαν, αφού κατάφεραν η φωνή τους να φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες! Είναι μια περίτρανη απόδειξη, ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, χαμένος είναι ο αγώνας που δεν έγινε ποτέ! Η θετική εξέλιξη αυτή είναι προς το συμφέρον των νησιωτών αφού σε συνδυασμό με το μεταφορικό ισοδύναμο θα είναι μια ανάσα ανακούφισης μέχρι το τέλος του χρόνου.
Κατόπιν τούτου, ζητάμε την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την μόνιμη κατοχύρωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, καθώς και στα νησιά που έχει ήδη εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ.
Εκφράζουμε την κάθετη άρνηση μας, στην πρακτική της αναστολής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ως αντάλλαγμα για να μετατραπούν τα νησιά μας σε «φυλακές υποδοχής προσφύγων».

Για την ΟΕΒΕ
Ο πρόεδρος Ο γεν Γραμματέας
Παππάς Βασίλειος Κριμιζής Μιχάλης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος