ertnews.gr

Οι Παναγιές της Λέσβου

15/08 09:25
Οι Παναγιές της Λέσβου

Η αγάπη των κατοίκων της Λέσβου στην Παναγία, η τιμή και ο σεβασμός στην Κυρία των Αγγέλων, αιώνες τώρα έκδηλη, αποκαλύπτεται στο νησί της Σαπφούς, του Ελύτη και του Μυριβήλη.

Οι Παναγιές της ΛέσβουΑπό τα 1492 παρεκκλήσια και ξωκλήσια που είναι χτισμένα εδώ και κει στο νησί τα περισσότερα είναι αφιερωμένα στη Χάρη της. Η Παναγία η Γοργόνα, η Γαλούσα, η Χρυσομαλλούσα, η Κρυφτή, η Φανερωμένη, η Ελεούσα, η Καμαριώτισσα, η Μυρσινιά, η Ελευθερώτρια.

Τρία μοναστήρια είναι δοσμένα στη Χάρη της, της Παναγιάς της Μυρσινιώτισσας στην Καλλονή, της Περιβολής στην Άντισσα και του στον Πολιχνίτου.

Αμέτρητες οι εκκλησιές αφιερωμένες σ’ Εκείνη και ένα ολόκληρο χωριό, προσφυγοχώρι, η Παναγιούδα, φέρει το όνομά της, ενώ στο γραφικό λιμανάκι στο Πυργί, γίνεται στη θάλασσα, εν πλώ, η λιτανεία της εικόνας, της Παναγίας της Πυργιάνης.

Στην καρδιά της Λέσβου δεσπόζει το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Αγιάσου με την ιστορική εικόνα της Αγίας Σιών, της Παναγίας της Bρεφοκρατούσας, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά που έφερε στη Λέσβο από τα Ιεροσόλυμα τον 9ο αιώνα ο ιερέας Αγάθωνας για να τη σώσει από τις εικονομαχίες. ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ έγραφε η εικόνα, απ’ όπου πήρε στη συνέχεια το όνομά του και το χωριό.

Σαν ακρίτισσα στέκει πάνω στον απόκρημνο, γκριζόχρωμο, επιβλητικό βράχο, ύψους 40 μέτρων, με τα 114 λαξευμένα σκαλοπάτια, η Παναγία η Γλυκοφιλούσα της Πέτρας. Η πρώτη εκκλησία πιθανότατα χτίστηκε το 1609 ως το Καθολικό γυναικείας Μονής. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν γυναικείο Μοναστήρι, πράγμα που μαρτυρούν και τα κελιά που είναι κτισμένα γύρω από το ναό. Στο ναό φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.

  Ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας Τρουλωτής, το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο της Λέσβου είναι έργο της Αυτοκράτειρας Ειρήνης.

Χιλιάδες πιστοί σήμερα θα κατακλύσουν τις Παναγίες της Λέσβου, θα προσκυνήσουν την εικόνα Της, για ν’ απευθύνουν την ικεσία και ν’ εναποθέσουν την ελπίδα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version