Οι λαλάδες, άγριες τουλίπες της Χίου (βίντεο)

Κόκκινο χαλί στρώνεται στους αγρούς της Κεντρικής και Νότιας Χίου. Οι άγριες τουλίπες μέχρι και τις αρχές Απριλίου έχουν την τιμητική τους. Στη Χίο, ονομάζονται λαλάδες, με ρίζα από την περσική ονομασία “lale” που μέσω των Τουρκικών πέρασε και στη Χιώτικη διάλεκτο.

Κατά τον 16ο αιώνα, οι πρώτοι βολβοί φέρεται να μεταφέρθηκαν από τον τότε Αυστριακό πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη στις Κάτω Χώρες, γνωρίζοντας μοναδική ανάπτυξη στην Ολλανδία.

Οι τουλίπες προβάλλονται ιδιαίτερα στα τουριστικά έντυπα του Δήμου Χίου, αλλά και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ αποτελούν μαζί με τις ορχιδέες σημείο αναφοράς για τον περιπατητικό- φυσιολατρικό τουρισμό του νησιού.

Οι λαλάδες, άγριες τουλίπες της Χίου (βίντεο)
Χίος: άγριες τουλίπες, πολίτικο λαλαδάκι

Μιλώντας στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3, ο φυσιολάτρης και μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, Γιώργος Μισετζής, αναφέρθηκε στα 4 είδη τουλίπας, με πιο σπάνιο το πολίτικο λαλαδάκι, που συναντά κανείς στο νησί. Όπως και για τα περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη από ορχιδέες, που έχουν και ένα φανατικό κοινό που ταξιδεύει μόνο και μόνο να τις συναντήσει και να τις φωτογραφίσει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος