Νοσοκομειακοί Γιατροί Λέσβου: Προβλήματα υποστελέχωσης στο ΚΥ Άντισσας

Το Κ.Υ. Άντισσας, μια περιφερειακή μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πιο απομακρυσμένο τμήμα της Λέσβου, έπασχε διαχρονικά από ελλείψεις προσωπικού. Τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας η υποστελέχωση του Κ.Υ. Άντισσας πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως επισημαίνει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου.

Τρεις εργαζόμενοι αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης, ένας φύλακας, ένας οδηγός ασθενοφόρου και ένας διοικητικός. Δύο τέθηκαν σε ειδική άδεια, καθώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ένας γενικός γιατρός και μία καθαρίστρια. Μία παρασκευάστρια αποσπάστηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο. Μία καθαρίστρια μετακινήθηκε στο Κ.Υ. Μυτιλήνης και μία νοσηλεύτρια στο Βοστάνειο Νοσοκομείο. Η μαία του Κ.Υ. μετακινείται τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, για να καλύψει τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Ο οδοντίατρος του Κ.Υ.  συμμετέχει στην τακτική λειτουργία και στις εφημερίες του οδοντιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου.

«Η υποστελέχωση του Κ.Υ. Άντισσας με μετακινήσεις, αποσπάσεις μεταθέσεις δεν είναι τωρινό φαινόμενο”, σημειώνει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου, “οι προηγούμενες κυβερνήσεις στέρησαν από το Κ.Υ. έναν γενικό γιατρό, μία μαία, μία παρασκευάστρια και την επισκέπτρια υγείας. Με το ξέσπασμα της πανδημίας η κυβέρνηση και η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ δεν έκαναν τίποτα για να αναπληρώσουν τις απώλειες προσωπικού, πόσο μάλλον να ενισχύσουν το Κ.Υ. εν όψει των αυξημένων αναγκών. Από την αρχή της πανδημίας λειτούργησε στο Κ.Υ. ειδικό ιατρείο για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων COVID-19. Από το καλοκαίρι διενεργούνται έλεγχοι για την διάγνωση περιστατικών COVID-19. Από τις αρχές του Απριλίου ξεκίνησε η καθημερινή δωδεκάωρη λειτουργία Εμβολιαστικού Κέντρου.  Όλα αυτά γίνονται από το ίδιο ελάχιστο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό».

Σήμερα , ένα χρόνο μετά την πανδημία, το Κ.Υ. Άντισσας προσπαθεί να ανταποκριθεί στις πολλαπλές υποχρεώσεις του με δύο νοσηλευτές, δύο ειδικούς ιατρούς και δύο αγροτικούς ιατρούς. Επίσης πέντε αγροτικοί ιατροί στελεχώνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Ι.) της περιοχής και τρεις ειδικοί γιατροί συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών. Ωστόσο τις επόμενες μέρες αποχωρούν οι τρεις αγροτικοί ιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων και σε δύο μήνες οι δύο αγροτικοί ιατροί του Κ.Υ.

«Είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ΚΥ Αντισσας, σημειώνει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου καθώς αν σήμερα το Κ.Υ. Άντισσας λειτουργεί οριακά και χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων του, μετά τις επικείμενες αποχωρήσεις των αγροτικών ιατρών θα οδηγηθεί στην κατάρρευση της τακτικής λειτουργίας του, της εικοσιτετράωρης εφημέρευσης και της λειτουργίας του Εμβολιαστικού Κέντρου»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος