Ν. Μηταράκης: Συνέντευξη τύπου για την πορεία των έργων «της γενιάς μας» στη Χίο (video)

Για το 2026 προσδιόρισε τον χρόνο ολοκλήρωσης του διαδρόμου προσγείωσης- απογείωσης του αεροδρομίου Χίου ο βουλευτής Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως γίνεται προετοιμασία για την επίσκεψη του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου στη Χίο εντός Μαρτίου, ώστε να δει και από κοντά την πορεία των έργων και ειδικά του αεροδρομίου. Επίσης σχολίασε την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου να καταψηφίσει την πρόταση για τις λατομικές ζώνες που εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Βρουλής.
Αφού έκανε μια ανασκόπηση του έργου του αεροδρομίου ο Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι «σήμερα, πλέον το έργο της αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων υλοποιείται κανονικά και θα ολοκληρωθούν οι χώροι αναχωρήσεων, μέχρι το καλοκαίρι και οι χώροι των αφίξεων μέχρι το τέλος του έτους. Το κτήριο μεγαλώνει κατά 40% ενώ διπλασιάζονται σχεδόν όλοι οι κρίσιμοι χώροι, όπως οι αίθουσες αναχωρήσεων, οι γραμμές ελέγχου, ενώ δημιουργούνται δύο πύλες, διακριτές -με δυνατότητα προσαρμογής ανάλογα του αριθμού των επιβατών- για πτήσεις εντός και εκτός Schengen».
Να σημειώσουμε ότι φορείς της Χίου, οι οποίοι προχωρούν και σε συγκέντρωση υπογραφών για το θέμα του έργου που δεν προχωρά, επιμένουν ότι παρά την επέκταση το αεροδρόμιο «Ομηρος» δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει ικανοποιητικά τους επιβάτες ενός τσάρτερ 180 θέσεων ή δύο ελικοφόρων αεροσκαφών..
Ο κ. Μηταράκης σχολίασε από την πλευρά του ότι τα έργα στο αεροδρόμιο «θα επιτρέψουν τον τριπλασιασμό των αφίξεων πολιτών τρίτων χωρών στο νησί, ενώ θα απαιτηθούν 5 έως 7 χιλιάδες νέες κλίνες κατά τις περιόδους αιχμής για να φιλοξενηθούν οι επιπλέον τουρίστες από τις πτήσεις charter με μέση διαμονή 5-7 ημερών».
Για το έργο της επέκτασης του διαδρόμου σημείωσε ότι «έχει κολλήσει λόγω της αδυναμίας του αναδόχου να προμηθευτεί αδρανή υλικά, γεγονός που λύθηκε με την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και πλέον αναμένουμε πριν το Πάσχα να επανεκκινήσει το έργο και να ολοκληρωθεί το 2026».

Κίνδυνος για έκπτωση εργολάβου στο Δικαστικό Μέγαρο
Για το νέο Δικαστικό Μέγαρο παραδέχθηκε ότι είναι εκτός χρονοδιαγράμματος, επιρρίπτοντας αποκλειστικά την ευθύνη στον αναδόχου του έργου. Η συμβατική υλοποίηση είναι για τον Σεπτέμβριο του 2024, αλλά η νέα εκτίμηση είναι η ολοκλήρωση το 2025.
«Είναι απόφαση του Υπουργείου οι όποιες παρατάσεις ή νέα απόφαση έκπτωσης για δεύτερη φορά. Η οποία προφανώς θα δημιουργήσει σημαντική νέα καθυστέρηση πολλών ετών», σχολίασε ο κ. Μηταράκης.

Για το 2025 η χρήση του φράγματος
Για το έργο του φράγματος Κόρης Γεφύρι, τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά και έχει υλοποιηθεί το 92% του έργου.
Αναμένεται να καταστεί λειτουργικό τον Σεπτέμβριο του 2024 σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του Υπουργείου και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της έγκρισης του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2024.
Τα στοιχεία δείχνουν πάντως ότι πρέπει να περιμένουμε τη νέα βροχομετρική περίοδο (από Σεπτέμβριο 2024) ώστε αφού αρχίσει να συγκεντρώνει νερό το φράγμα να γίνουν και οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη συμπεριφορά που θα έχει το φράγμα πριν αποδοθεί για πλήρη χρήση (εδώ χρειάζεται η έγκριση και για τα σχετικά κονδύλια που «ανέρχονται σε 900.000 ευρώ για εγκατάσταση αναδόχου κατά τις πρώτες δύο υδροδοτικές περιόδους που θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά του φράγματος»).
Που σημαίνει ότι πιθανότατα το 2025 να μπορεί το φράγμα να συνεισφέρει στο υδάτινο δυναμικό του νησιού.

Τέλος για το Τελωνείο Χίου, η επιλογή να εκτελέσει το έργο το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (πρόσφατα υπέγραψε ο Υπουργός Νίκος Δένδιας από την πλευρά του υπουργείου τη σχετική προγραμματική σύμβαση) αφήνουν χαμόγελα αισιοδοξίας ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.
Που όμως για να αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος, χρειάζεται να επιτευχθεί η ολοκλήρωση των μελετών και των αδειοδοτήσεων από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου, που ακόμα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ποιες θα είναι οι ημερομηνίες περαίωσης αυτών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος