Ν. Μηταράκης: Αποκαθιστούμε την εικόνα της Πολιτείας στα μάτια των τοπικών κοινωνιών (video)

Την διαβεβαίωση ότι μέσα στο 2022, θα ολοκληρωθεί το εθνικό σύστημα υποδοχής και την ίδια χρονιά θα εγκαινιαστούν οι πρώτες κλειστές ελεγχόμενες δομές και σε Χίο και Λέσβο, εκτός από αυτές που ήδη λειτουργούν σε Σάμο, Κω, Λέρο και της Μαλακάσας, έδωσε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Αποκαθιστούμε την εικόνα της Πολιτείας στα μάτια των τοπικών κοινωνιών. Αναγνωρίζουμε τις επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Θεσμοθετήσαμε μόνιμο μηχανισμό αποζημιώσεων για τους κατοίκους, μέσω των δήμων. Προχωρήσαμε στην καταβολή ανταποδοτικών τελών και αποζημιώσεων, καθώς και έχουμε εγκρίνει 71 έργα υποδομών σε 31 δήμους. Η συνολική αξία όλων αυτών ανέρχεται σε 55,2 εκατ. ευρώ την διετία 2020-21», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης

«Στο μεταναστευτικό, στον Έβρο και στα νησιά, τις εθνικές απειλές, η πατρίδα αντέδρασε, αμύνθηκε, οργανώθηκε και τελικά νίκησε. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της περιόδου 2019-2021, στη χώρα μας ανακτήσαμε τον έλεγχο της κρίσης, με την αποσυμφόρηση να γίνεται πράξη σε όλη την Ελλάδα», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης.

Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας του μικροκομματική αντιπολίτευση, ενώ επεσήμανε ότι επί διακυβέρνησης του ήταν διπλάσιο το ποσοστό μεταναστών στα νησιά, και σχεδόν 5 φορές περισσότεροι αυτοί που παρέμεναν στα κέντρα».

«Τότε ήταν τα νησιά μας “αποθήκες ψυχών” και τοπόσημα ντροπής για τη χώρα μας. Φέτος έχουμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας», είπε και πρόσθεσε:

«Η κατάσταση στη χώρα μας βελτιώνεται, το μεταναστευτικό όμως παραμένει βασικό θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλαπλά μέτωπα. Παρατηρείται εμφανής προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, με στόχο γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Έμφαση έδωσε στο Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζοντας ότι «βασική επιδίωξη της χώρας μας είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών στον δίκαιο διαμερισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης».

«Το νέο Σύμφωνο πρέπει να επιτύχει ένα διαχειρίσιμο ύψος ροών. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την Αριστερά», τόνισε.

Μίλησε ακόμα για «αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία έχει δύο στόχους», όπως είπε», «την ουσιαστική μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων, στις τοπικές κοινωνίες».

«Η φύλαξη των συνόρων μας είναι συνταγματική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της χώρας μας που οφείλουμε να εκπληρώνουμε. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η χώρα μας δεν πρόκειται να γίνει ξανά η “κερκόπορτα” της Ευρώπης», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Η πολιτική των “ανοιχτών συνόρων” συνδέθηκε με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και καταδικάστηκε όχι μόνο εγχώρια, αλλά και πανευρωπαϊκά».

Ακόμα, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι, «το 2022 ο προϋπολογισμός κατανέμει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το ποσό των 93,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. θα διατεθούν σε δήμους και περιφέρειες της χώρας, είτε ως δημοτικά τέλη, είτε για έργα υποδομών, είτε ως αποζημιώσεις κατοίκων».

«Ο φετινός προϋπολογισμός επιτυγχάνει την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και στοχεύει στη μετάβαση της χώρας σε μία νέα εποχή, ισχυρής, εξωστρεφούς και βιώσιμης ανάπτυξης για όλους», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος