Μυτιλήνη: Δικαίωση στο εφετείο για τους δύο πρόσφυγες που είχαν καταδικαστεί ως διακινητές

Αθώος κρίθηκε από το εφετείο κακουργημάτων Αιγαίου ο ένας από τους δύο πρόσφυγες ο Ακίφ Ραζούλι, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί ως διακινητής , καθώς δεν υπήρχε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος του. Για τον δεύτερο πρόσφυγα τον Αμίρ Ζαχίρ το δικαστήριο μείωσε από 20 σε 8 χρόνια κάθειρξη γιατί πήρε το τιμόνι της βάρκας που τους μετέφερε από την Τουρκία στη Λέσβο για να μην πνιγούν. Στη βάρκα βρίκονταν η 7χρονη τότε κόρη του και η έγκυος γυναίκα του . Ο Αμίρ εξέτισε τα 2/5 της ποινής και θα αφεθεί ελεύθερος.

«Σήμερα αποδείχτηκε ότι ένας πρόσφυγας ήταν 2,5 χρόνια στη φυλακή χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό και το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει αυτή την αδικία. Η απόφαση δικαιώνει την πραγματικότητα και εν μέρει αποκαθιστά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό» σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ο οποίος βρέθηκε για ακόμα μια φορά στη Λέσβο ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Όλο αυτό το διάστημα ο Στέλιος Κούλογλου, συλλογικότητες και πολίτες διεθνοποίησαν το ζήτημα ζητώντας δίκαιη δίκη τονίζοντας ότι δεν μπορεί να «βαφτίζονται» διακινητές πρόσφυγες που προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους , βρίσκονται στο τιμόνι όταν τους εγκαταλείπουν οι διακινητές .

Μυτιλήνη: Δικαίωση στο εφετείο για τους δύο πρόσφυγες που είχαν καταδικαστεί ως διακινητέςΟι δύο πρόσφυγες είχαν συλληφθεί το Μάρτιο του 2020 ανοικτά της Μυτιλήνης από το Λιμενικό με την κατηγορία της διακίνησης προσφύγων, αλλά όπως οι ίδιοι είπαν βρέθηκαν στο τιμόνι της βάρκας όταν ο Τούρκος διακινητής τους εγκατέλειψε μεσοπέλαγα με κίνδυνο να πνιγούν. Στη βάρκα επέβαιναν 23 άτομα.

Η υπόθεση δεν είναι μοναδική, το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις από τους New York Times με τη δίκη του Μοχάμαντ Αμπντί, του πρόσφυγα που καταδικάστηκε σε 142 χρόνια κάθειρξη και η δίκη του εχει οριστεί τον Ιανουάριο. Και αυτός υποστηρίζει ότι πήρε το τιμόνι βυθιζόμενης βάρκας και έσωσε 32 άτομα στη θάλασσα του Αιγαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος