Μουσείο Μαστίχας: Εκθεση «Προμηθεύς Λυόμενος εν Χίω»

Ο εμβληματικός πίνακας του Carl Bloch ταξιδεύει στη Χίο και στο Μουσείο Μαστίχας, για να παραμείνει μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2025, προτού εκτεθεί μόνιμα στην Έπαυλη του Κτήματος Τατοΐου.
Ο μνημειακών διαστάσεων πίνακας, 3,98×2,77 μ., «Προμηθέας Λυόμενος», απεικονίζει τον Τιτάνα Προμηθέα να σπάει τα δεσμά του με τη βοήθεια του Ηρακλή. Πρόκειται για ελαιογραφία σε καμβά, έργο του Δανού καλλιτέχνη Carl Bloch, του 1864, που ανήκει στη Συλλογή Τατοΐου του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σήμερα Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025 (στις 7.30 μ.μ.), στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, εγκαινιάζει την έκθεση «Προμηθεύς Λυόμενος εν Χίω».

Μάλιστα στη συγκεκριμένη έκθεση, ο πίνακας θα είναι για πρώτη φορά, προσβάσιμος σε άτομα με οπτική αναπηρία, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ιδρύματος με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal.
Οι υπηρεσίες προσβασιμότητας παρέχουν απτική απόδοση του έργου από την εικαστικό Δανάη Σακελλάρη (ΑΜΑΚΑ ΑΜΚΕ), ακουστική περιγραφή του έργου σε ελληνικά και αγγλικά συνδυάζοντας στοιχεία από το απτικό βοήθημα και από το πρωτότυπο έργο, παρουσίαση των κειμένων της έκθεσης σε προσβάσιμη μορφή και, τέλος, έντυπα braille με πληροφορίες για την έκθεση.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που δίνει το Μουσείο Μαστίχας Χίου για τον πίνακα.
Πρόκειται για ένα έργο, παραγγελία του νεαρού βασιλιά Γεωργίου Α’ με αφορμή την ενθρόνισή του το 1863, που φιλοτεχνήθηκε το 1864 στη Ρώμη και ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να κοσμήσει το κλιμακοστάσιο των παλαιών ανακτόρων (σημερινή Βουλή των Ελλήνων).
Θεωρείται από τις εντυπωσιακότερες ζωγραφικές συνθέσεις που δημιουργήθηκαν για την Ελλάδα τον 19ο αιώνα. Η μεγάλη απήχηση που είχε στο κοινό της εποχής του, εδραίωσε τη φήμη του Bloch ως μείζονος Δανού ζωγράφου.
Πρόκειται για ένα αριστούργημα με περιπετειώδη διαδρομή καθώς επί σειρά δεκαετιών δεν είχε εντοπιστεί, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν ότι χάθηκε.
Όμως το 2012, το έργο εντοπίστηκε, κατά τη διάρκεια εργασιών της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Τατόι. Δέκα χρόνια αργότερα χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παρουσιάστηκε σε αναδρομική έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας (2023) και στο ελληνικό κοινό στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου (2024).
Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Προμηθεύς Λυόμενος εν Χίω», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει επίσης ένα πρόγραμμα παράλληλων δράσεων, με στόχο διαφορετικές ομάδες κοινού να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον μύθο του Προμηθέα και να τον προσεγγίσουν με φαντασία και δημιουργικότητα, μέσα από πρωτότυπες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Δράσεις για παιδιά
Ειδικότερα για τον Ιούλιο τις Κυριακές 6, 13, 20, 27 Ιουλίου, στις 11.00 το πρωί θα λειτουργούν δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά 8-12 ετών.
Πρόκειται για 4 ξεχωριστά εργαστήρια, εμπνευσμένα από την τέχνη της χαρακτικής, της ζωγραφικής, του ψηφιδωτού και της γλυπτικής, δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Προμηθέα με τρόπο βιωματικό και διασκεδαστικό. Υλοποίηση εργαστηρίων: Καλλιόπη Λιαδή (εικαστικός), Σταματία Μαυρίκου (παιδαγωγός), Δημήτρης Κώσταλος (καλλιτέχνης), Σέβη Βίγκα (παιδαγωγός).
Την Δευτέρα 21 Ιουλίου, στις 6.00 μ.μ., οι La Petite Marguerite εμπνέονται από τον πίνακα του Carl Bloch «Προμηθεύς Λυόμενος» και προσκαλούν τους μικρούς φίλους σε ένα μαγικό ταξίδι, σε μια συμμετοχική παράσταση με φυσαλίδες, βασισμένο στη μυθολογία και το διαχρονικό συμβολισμό των στοιχείων και των μύθων. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα και ώρα στις 11.00 το πρωί, προσαρμοσμένη για Άτομα με Αναπηρία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος