Μηχανοκίνητη πορεία στη Μυτιλήνη κατά της δημιουργίας νέας δομής

Ο ένας μετά τον άλλο οι φορείς, πολιτικά κόμματα, αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί κάνουν κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή μηχανοκίνητη πορεία που διοργανώνει στις 12:00 το μεσημέρι η επιτροπή αγώνα της Λέσβου κατά της δημιουργίας νέων προσφυγικών δομών με αφορμή τον έναν ακριβώς χρόνο από τα γεγονότα της Καράβας που σημάδεψαν την ιστορία του νησιού, όταν τα ΜΑΤ επεχείρησαν να επιβάλλουν την απόφαση επίταξης της περιοχής εγκατάστασης του νέου ΚΥΤ και βρήκαν μπροστά τους ολόκληρο το νησί.

Σημείο συνάντησης η διασταύρωση της Λάρσου και το νεκροταφείο της Παναγιούδας ενώ θα ακολουθήσει πορεία των οχημάτων δια μέσου της πόλης και έξοδο από την Παγανή.

Την στήριξή του  στις σημερινές κινητοποιήσεις εκφράζει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης που επαναλαμβάνει τη θέση της περιφερειακής αρχής για καμία νέα δομή ενώ με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο , ζητά οι σημερινές κινητοποιήσεις να γίνουν χωρίς ακρότητες (πριν από ένα χρόνο ο αγώνας ολόκληρου του νησιού αμαυρώθηκε από ακροδεξιές εκφάνσεις) .

Ακόμα:

Ο δημοτικός συνδυασμός Μυτιλήνης με Πυξίδα στον Πολίτη «Ένα χρόνο μετά τον αγώνα του Λεσβιακού λαού απέναντι στα ΜΑΤ, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να μη γίνει το νησί μας στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ευρώπης. Το προσφυγικό δεν αποτελεί πεδίο πολιτικής ανάδειξης πολιτικών παραγόντων, αλλά το πεδίο εκείνο, όπου δοκιμάζεται η ανθρωπιά μας και η υπευθυνότητά μας απέναντι στους συμπολίτες μας» και καλεί τους διοργανωτές να μην επιτρέψουν η συγκέντρωση της Κυριακής να μετατραπεί σε μία ακόμα πολιτική ακροδεξιά συγκέντρωση, να μην αμαυρωθεί ένας δίκαιος αγώνας από μισαλλόδοξα συνθήματα και πολεμικές ιαχές

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος «Έναν χρόνο μετά, η επιμονή μας, με τεράστιο προσωπικό και πολιτικό κόστος να κάνουμε τα αυτονόητα, υπερασπιζόμενοι ως αυτοδιοικητικοί τις αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου και ως πολίτες το μέλλον του νησιού μας, δικαιώνει τη στάση μας. Είδαμε επιτέλους τα σύνορά μας να φυλάσσονται, οι ροές να μειώνονται, οι διαδικασίες ασύλου να επιταχύνονται.  Έναν χρόνο μετά, τα διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων της Λέσβου παραμένουν όμως επίκαιρα. Εξακολουθούμε να ζητάμε την υπεσχημένη από όλες τις κυβερνήσεις αποσυμφόρηση του νησιού για να μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα διαχειριστούμε το μέλλον.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ  Βορείου Αιγαίου  «Ο αγώνας ενάντια στην μετατροπή των νησιών μας, σε στρατότεδα συγκέντρωσης των 5.000 και πλέον φυλακισμένων, σε ασπίδα της Ευρώπης, εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρος.  Αγωνιζόμαστε από την αρχή για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, αγωνιζόμαστε για την αποσυμφόρηση, αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια και το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων, κατοίκων και προσφύγων.  Δεν κλείσαμε και δεν θα κλείσουμε τα μάτια μπροστά στην αθλιότητα της Μόριας και της κάθε Μόριας, ή του Μαυροβουνίου.»

Η Λαική Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου «απευθύνει θερμό χαιρετισμό στους νησιώτες μας και στηρίζει τον αγώνα τους για τον πλήρη απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα στρατόπεδα-φυλακές που έφτιαξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις σε συνεργασία με την ΕΕ και την Τουρκία. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να εφαρμόζει και να υλοποιεί την απάνθρωπη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία κρατά τους πρόσφυγες και μετανάστες φυλακισμένους στα νησιά μας, ενώ θέλοντας να παγιώσει τις επιταγές των εντολοδόχων της, επιδιώκει τη δημιουργία νέων υπερδομών, μετατρέποντας τα νησιά σε ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο και τους πρόσφυγές-μετανάστες σε «αιώνια» φυλακισμένους.»

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ «απευθύνει θερμό εγκάρδιο αγωνιστικό χαιρετισμό στο λαό του νησιού μας που, ένα χρόνο μετά τη «μάχη της Καράβας» συσπειρώνει και προετοιμάζει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει και πάλι με επιτυχία τη νέα προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής Κυβέρνησης για δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης και φυλακής ψυχών στο νησί».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «συμμετέχει στους αγώνες του λαού των νησιών στο Β. Αιγαίο για να κλείσουν τα κέντρα κράτησης και να μη γίνει καμία νέα δομή για να ανατρέψουμε τις αντιπροσφυγικές πολιτικές κυβέρνησης – Ε.Ε. πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο του κοινού αγώνα προσφύγων – μεταναστών και μόνιμων κατοίκων των νησιών. Όχι μόνο γιατί είναι απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και γιατί αυτές οι πολιτικές δημιουργούν προβλήματα στους ίδιους τους κατοίκους των νησιών».

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου «στα πλαίσια της μηχανοκίνητης πορείας που αποφάσισαν και καλούν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Λ. Θερμής , Μανταμάδου και το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, για να μην ξεχαστεί η επέτειος του τριήμερου αγώνα στη τοποθεσία Καράβα, ενάντια στη βία των δυνάμεων καταστολής, αλλά και για να μην γίνει καμία άλλη πουθενά στο νησί, καλεί τους αγρότες του νησιού να συμμετέχουν μαζικά σ’ αυτή την κινητοποίηση που έχει τα αιτήματα όλου το Λεσβιακού λαού, για άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών. Το κλείσιμο όλων των δομών και καμία νέα φυλακή ψυχών πουθενά στο νησί μας».

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου συμμετέχει μαζί με το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην  μηχανοκίνητη πορεία και καλεί  τα μέλη της, στην προσυγκέντρωση  στο Πάρκο του ΙΚΑ, στις 11 το πρωί.

Αγροτικός σύλλογος Μανταμάδου: Στον ένα χρόνο από τη μάχη που δώσαμε στην Καράβα, δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για καμιά δομή στο νησί. Δεν θα γίνει το νησί μας φυλακή ψυχών.

Επίσης ο περιφερειακός συνδυασμός Τολμάμε στο Βόρειο Αιγαίο , ο περιφερειακός συνδυασμός «ο Άλλος Δρόμος», η ΛΑΣ Μυτιλήνης , η Επανεκκίνηση Μυτιλήνης,  το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου , εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις της  επιτροπής αγώνα Λέσβου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος