Με 4 ναυάγια η Περιφέρεια Β. Αιγαίου στις καθοδηγούμενες καταδύσεις

Με την απελευθέρωση, των οργανωμένων και καθοδηγούμενων καταδύσεων σε 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων, ανοίγει η πύλη για τα καταδυτικά πάρκα σε όλη την χώρα, αρχής γενομένης με τα εγκαίνια, τον περασμένο Αύγουστο, του υποθαλάσσιου μουσείου, στη νησίδα Περιστέρα της Αλοννήσου, που προκάλεσε έντονο διεθνές ενδιαφέρον και έδωσε την αφορμή για την περαιτέρω ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.


Με 4 ναυάγια η Περιφέρεια Β. Αιγαίου στις καθοδηγούμενες καταδύσεις
Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ μέσα στα 91 επισκέψιμα ναυάγια συμμετέχει και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με 3 ναυάγια πλοίων και ένα αεροπλάνου. Πιο συγκεκριμένα στον βυθό της Λήμνου και της Ικαρίας βρίσκονται:
1) Βουλγαρικό φορτηγό ατμόπλοιο BALKAN. Βυθίστηκε από το βρετανικό υποβρύχιο HMS SPORTSMAN την 23η Δεκεμβρίου 1943, νότια του Μούδρου στη Λήμνο. Μέγιστο βάθος 100 μέτρα.
2) Βρετανικό επιβατηγό πλοίο PRINCESS ALBERTA. Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε γερμανική νάρκη, Ιανουάριο 1918, νότια της Λήμνου. Μέγιστο βάθος 102 μέτρα.
3) Ελληνικό επιβατηγό ατμόπλοιο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ. Βυθίστηκε, λόγω ατυχήματος, την 30ή Νοεμβρίου 1948, πλησίον της Άκρας Τηγάνι στη Λήμνο. Μέγιστο βάθος 58 μέτρα.
4) Martin Baltimore, Ικαρία. Κατέπεσε και προσθαλασσώθηκε, κατόπιν μηχανικής βλάβης, την 20ή Απριλίου 1945, ανοιχτά του χωριού Μαγγανίτης, Ικαρίας. Μέγιστο βάθος 18 μέτρα.

Με 4 ναυάγια η Περιφέρεια Β. Αιγαίου στις καθοδηγούμενες καταδύσεις

Τα ναυάγια αποδίδονται στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, “ο βυθός των ελληνικών θαλασσών αποτελεί ενάλια κιβωτό της Ιστορίας μας. Οι προστατευμένοι υποθαλάσσιοι χώροι, όπου βρίσκονται ναυάγια από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αφηγούνται σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος