Στην τελική ευθεία για τον Πανελλαδικό Τελικό του Προγράμματος “Εικονική Επιχείρηση 2022” που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου στο Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Stavros Niarchos Foundation Cultural Center η μαθητική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης που συμμετέχει στο διαγωνισμό με μια πρωτότυπη ιδέα την παρασκευή προϊόντων, όπως βιοπλαστικά ποτηράκια από φλούδες πορτοκαλιού.
Βασικό ερέθισμα για την ίδρυση της εταιρείας BioVItems, ήταν η ύπαρξη μίας αξιόλογης ποσότητας ανεκμετάλλευτων οικιακών απορριμμάτων και κυρίως μια υψηλή ποσότητα εσπεριδοειδών τα οποία καταναλώνονται κατά κόρον τους χειμερινούς μήνες από τους κατοίκους του Δήμου Μυτιλήνης, και τα οποία τελικά κατέληγαν στον ΧΥΤΑ Λέσβου, μιας που δεν μπορούσαν ούτε να απορριφθούν στους οικιακούς κομποστοποιητές του Δήμου.
Τα βιοπλαστικά προϊόντα θα είναι μια νέα επιλογή για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα εναλλακτικό είδος «πλαστικού». Τα προϊόντα αυτά σύμφωνα με την πρόταση της Α1 τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης θα μπορούν τα αποτελούν κώνους απόρριψης αποτσίγαρων ή άλλων απορριμμάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν πιλοτικά στην δημοτική πλαζ ΕΟΤ του Δήμου Μυτιλήνης.
Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης της κοινότητας σήμερα οι επιβλέποντες καθηγητές θα παρουσιάσουν το πρότζεκτ στα μικρά παιδιά του 10ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης. Με την καθοδήγησή τους τα μικρά παιδιά θα φτιάξουν βιοπλαστικά ποτηράκια που θα διαθετούν στην πλαζ του ΕΟΤ του Δήμου Μυτιλήνης.
Το Επιχειρηματικό Σχέδιο 1ου ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης -BioVItems
Σύμφωνα με το πρότζεκτ οι μαθητές όπως είπε η επιβλέπουσα καθηγήτρια κ. Παρούλα Μπάτζιου συγκέντρωσαν φλούδες πορτοκαλιών τις οποίες ξέραναν με φυσικό τρόπο, τις έτριψαν και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υλικό σαν πλαστελίνη. Στο υλικό αυτό δίνουν μορφή όπως προτηράκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για να βάζουμε κάποιες πάστες όπως ελιάς κλπ, είτε σαν τασάκια. Όταν καταστρέφονται το πιο σημαντικό όπως είπε είναι ότι αφήνουν μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Η συνταγή
Για αυτό και η επιχείρηση του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης έχει τον διακριτικό τίτλο “PRS” (Peel Recycle Shape).
Δεδομένου του ίδιου του τρόπου παραγωγής, τα πλαστικά βιοαποικοδομούνται από μικροοργανισμούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επανεισαχθεί στον φυσικό κύκλο με τη μορφή οργανικού λιπάσματος ευεργετικό για το έδαφος. Εν κατακλείδι, δεν μιλάμε για ένα υλικό που δεν μολύνει, αλλά είναι επίσης ευεργετικό για το περιβάλλον και ο χρόνος αποικοδόμησής του είναι πολύ μικρότερος από τα συμβατικά πλαστικά.
Νευραλγικό κομμάτι της λειτουργίας της εταιρείας θα αποτελέσει η συστηματική μελέτη και αξιολόγηση της βιβλιογραφίας που αφορά τις εξελίξεις στο χώρο της μεταποίησης με σκοπό, αν είναι παραγωγικά εφικτό, των πιο αξιόλογων εξ αυτών σε νέες σειρές προϊόντων. Επιδίωξη θα είναι η συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.
Η ομάδα των παιδιών που υλοποίησε το project αποτελείται από τους:
Βουκλαρής Χαράλαμπος
Ντινιακός Ιωάννης
Γρημανέλλης Μιχαήλ
Λουφάκης Δημήτριος
Βαλιοντής Ιγνάτης
Επιβλέποντες καθηγητές: Βενετής Λάμπρος, Πολιτικός Μηχανικός & Μπάτσιου Παρασκευή, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος, Πληροφορικός.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος