Μαθήματα υφαντικής και αργαλειού από το Σύνδεσμο “Φίλοι Χιώτικου Χωριού” (video)

Την τέχνη της υφαντικής και την χρήση του αργαλειού, τον Ομηρικό ιστό, συνεχίζει να διδάσκει ο Γυναικείος Σύνδεσμος “Φίλοι Χιώτικου Χωριού”. Στο χώρο των γραφείων του Συνδέσμου στο Βαρβάσι, έχουν στηθεί αργαλειοί και καθημερινά γίνονται μαθήματα.

Ο Σύνδεσμος Φίλοι του Χιώτικου χωριού από τη δεκαετία του 1950 είχε ξεκινήσει μαθήματα χάρη στην οραματίστρια Μαρία Καρρά- Λεμού ακόμα και στα χωριά. Από αυτά τα πρώτα εργαστήρια βγήκαν άξιες δασκάλες που συνέχισαν τα μαθήματα κρατώντας ζωντανή την παράδοση.

Τώρα λειτουργούν τρία εργαστήρια στη Χίο. Στην παρουσίαση του Συνδέσμου στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 η Πρόεδρος του παραρτήματος Χίου Εφη Ζαφειράκη σημείωσε ότι περί τις 35 κυρίες παρακολουθούν τα εργαστήρια κοπτικής- ραπτικής, δαντέλας κεντήματος και υφαντικής.
Μια από τις δασκάλες του Συνδέσμου είναι η Κυριακή Χατζαντωνάκη, που από τον παραδοσιακό αργαλειό πέρασε στον επιτραπέζιο αργαλειό.

Μαθήματα υφαντικής και αργαλειού από το Σύνδεσμο “Φίλοι Χιώτικου Χωριού” (video)
Με αυτό τον τρόπο μπορούν καταρχήν οι νέες υφάντρες να στήσουν εύκολα το δικό τους αργαλειό στο σπίτι και παράλληλα να βγάλουν πιο σύγχρονα κομμάτια, όπως πασμίνες και κασκόλ.
Στα κεντήματα ξακουστά είναι τα χιώτικα μοτίβα. Πόσο μάλιστα όταν αυτά περνούν πάνω στα υφαντά που φτιαγμένα στους μεγάλους αργαλειούς μπορούν να γίνουν ακόμα και πανέμορφες τσάντες.

Κοπανέλι και χιώτικο μωσαϊκό
Μαθήματα υφαντικής και αργαλειού από το Σύνδεσμο “Φίλοι Χιώτικου Χωριού” (video)
Η κα Ζαφειράκη μας μιλά για πάθος για τα κεντήματα και τις δαντέλες που φτιάχνονται στο κοπανέλι. Τεχνική που επίσης διδάσκεται στο Σύνδεσμο. Ξεχωριστό είδος δημιουργίας είναι το χιώτικο μωσαϊκό. Εδώ μετρά η υψηλή τεχνική αλλά και αισθητική της κεντήστρας αφού ανακυκλώνοντας στην ουσία φθαρμένα κεντήματα και δαντέλες, φτιάχνει καινούργια σχέδια με συμμετρική χρήση των τμημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν
Στο ερώτημα πόσο κοστίζει ένα τέτοιο «μωσαϊκό» μας απαντά ότι δύσκολα μπορεί να κοστολογηθεί. Δεν είναι μόνο οι ώρες εργασίας αλλά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της κεντήστρας.
Μαθήματα υφαντικής και αργαλειού από το Σύνδεσμο “Φίλοι Χιώτικου Χωριού” (video)
Κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος «Φίλοι Χιώτικου χωριού» πραγματοποιεί εκθέσεις όπου μπορεί κανείς να αγοράσει δημιουργίες των κυριών που συμμετέχουν στα εργαστήρια.
Μέσω εξάλλου της σελίδας του Συνδέσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορείτε να δείτε νέες δημιουργίες και γιατί όχι να παραγγείλετε κάτι που σας αρέσει!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος