Λήμνος: Ιστορικό μνημείο ο Φάρος της Πλάκας

Τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής του Φάρου της Πλάκας στη Λήμνου ως στρατιωτική ζώνη, ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης.

Ο Φάρος της Πλάκας, η αρχή λειτουργίας του οποίου τοποθετείται το 1912, αποτελεί ίσως ένα από τα πιο σημαντικά Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία της ευρύτερης περιοχής της Β. Ανατολικής Λήμνου. Η προσέλευση του κόσμου πέρυσι και φέτος κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, μας έδειξε ότι ο Φάρος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Πάγιο αίτημα των κατοίκων της Πλάκας είναι να λειτουργήσει ο Φάρος ως ένα ιστορικό μνημείο ανοιχτό για τον κόσμο με ελεύθερη είσοδο καθώς και ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από στρατιωτική ζώνη, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πάλλης. Παράλληλα, το αίτημα αυτό συνδέεται και με τον παράλληλο χαρακτηρισμό του λιμανιού ως πύλη εισόδου έτσι ώστε να γίνει εφικτή η σύνδεση της Λήμνου με Ίμβρο και Σαμοθράκη.

«Η ικανοποίηση αυτών των δύο αιτημάτων, δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις ανάπτυξης της μέχρι σήμερα αδύναμης τοπικής οικονομίας. Είναι αυτονόητο πως η ύπαρξη του στρατιωτικού φυλακίου και ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως στρατιωτική ζώνη σε συνδυασμό με τη λειτουργία του ως παραθεριστικός προορισμός για τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, αποτελούν τους δυο βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής. Να σημειωθεί ότι σήμερα η είσοδος στο χώρο επιτρέπεται κατόπιν ειδικής άδειας από το ΓΕΝ για επίσκεψη (εκτός της ημέρας του εορτασμού την 21/8 που η είσοδος είναι ελεύθερη)» τονίζει ο κ. Πάλλης.

Φώτο: Δημήτρης Μπουλώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος