Λέσβος: Αναστάτωση για την υποβολή των νέων αιτημάτων ασύλου

Αναστάτωση προκαλεί στη Λέσβο η αναφορά σε έγγραφη οδηγία του ΓΓ του Υπουργείου Μετανάστευσης και του διοικητή της υπηρεσίας ασύλου προς τις υπηρεσίες ασύλου, ότι μόνο στα ΚΥΤ Λέσβου Χίου Σάμου Κω Λέρου και Έβρου θα καταθέτουν αίτημα ασύλου από δω και πέρα όσοι εισέρχονται στη χώρα, υπήκοοι τρίτων χωρών, που δεν έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης.

Η οδηγία αυτή στις υπηρεσίες ασύλου ενισχύει τους φόβους των νησιωτών για τεράστια αύξηση των προσφυγικών πληθυσμών πάλι στα νησιά , την περίοδο μάλιστα που παρατηρείται η πολυπόθητη αποσυμφόρηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διευκρινιστική εγκύκλιος του Διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών  «Σε περίπτωση προσέλευσης ατόμου που δεν έχει συμμετέχει κατά το παρελθόν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, ο/η ενδιαφερόμενος/η θα ενημερώνεται ότι δύναται να υποβάλει αίτημα καταγραφής, στο πλαίσιο της ενιαίας καταγραφής, ΜΟΝΟ εντός των ΚΥΤ: Φυλάκιο Ορεστιάδας, Ζερβού Σάμου, ΒΙΑΛ Χίου, Μαυροβουνίου Λέσβου, Λέρου, Κω».

ΓΓ Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου σημειώνει, ότι “δε θα μεταφέρονται από την ενδοχώρα οι αιτούντες άσυλο στα νησιά αλλά στο πλησιέστερο σημείο υποδοχής αιτημάτων όπως είναι η Αμυγδαλέζα”. Ωστόσο η διατύπωση της εγκυκλίου αναφέρει μόνο τα ΚΥΤ νήσων και Έβρου με το κ. Λογοθέτη να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

Η δημοσίευση των οδηγιών αυτών προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στα νησιά όπου με δηλώσεις τους και ανακοινώσεις οι φορείς ζητούν εξηγήσεις .

«Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας, σημειώνει ο Νίκος Καρασάββας, από την «επιτροπή αγώνα κατά της δημιουργίας νέας προσφυγικής δομής στη Λέσβο». Στόχος τους είναι να μεταφέρονται στα νησιά οι πρόσφυγες και μετανάστες από οποιοδήποτε περιοχή της χώρας και να εγκλωβίζονται εδώ. Με δεδομένο ότι  ούτε οι επιστροφές εκείνων που απορρίπτεται το αίτημά τους δεν γίνονται ,  τα νησιά μας θα μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών. Έχουμε ήδη δηλώσει ότι θα μας βρουν απέναντι» καταλήγει ο Νίκος Καρασάββας.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την Περιφερειακή οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων. Ο Μιχάλης Μπάκας, Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και Συντονιστής του Χαρτοφυλακίου  Μετανάστευσης & Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε: «Η κυβέρνηση εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά και εμφανίζεται να προσδοκά επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία, κάτι που στην πράξη όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν θα γίνει, καθώς το καθεστώς Ερντογάν εργαλειοποιεί το ζήτημα για δικούς του εσωτερικούς λόγους. Παράλληλα είναι ανόητο και ουτοπικό να πιστεύει κάποιος ότι θα έρθει η κυβέρνηση σε συμφωνία με το καθεστώς των Ταλιμπάν για την επιστροφή μεταναστών εκεί.  Τι μένει; Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στον Έβρο, όπως φαίνεται και με τη βούλα της πρόσφατης εγκυκλίου του Υπουργείου, που οδηγεί όλους όσοι θέλουν να κάνουν αίτημα ασύλου από όλη την Ελλάδα εδώ.  Θα φέρνουν πρόσφυγες από την Καλαμάτα να κάνουν αίτημα ασύλου στη Μυτιλήνη; Καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, κατανοώντας το βάρος της ευθύνης καταδίκης των νησιών μας σε σύγχρονες “ανθρωποφυλακές”, σε Μακρονήσους του 21ου αιώνα».

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος