Λέσβος: Βιολογικός αμπελώνας στον κρατήρα του ηφαιστείου της Ανεμότιας

Βιωματικό εργαστήρι στη φύτευση βιολογικού αμπελώνα πραγματοποίησε το διήμερο 16 -17 Απριλίου η ΚΟΙΝΣΕΠΤ Ηφαίστειο Ανεμότιας. Πάνω από 35 εθελοντές φύτευσαν τα άγρια αμπέλια που το Σεπτέμβρη θα μπολιαστούν σε γηγενείς ποικιλίες.

Πρόκειται για το δεύτερο βιωματικό εργαστήριο που διοργανώνει η ΚΟΙΝΣΕΠΤ Ηφαίστειο με τους εθελοντές να μυούνται στην τέχνη της αμπελουργίας, ενώ με παράλληλες δράσεις γνωρίζουν την ιστορία και την φιλοσοφία της περιοχής. Το σχολείο του χωριού της Ανεμότιας, έχει διαμορφωθεί σε ένα λαογραφικό εργαστήρι που στεγάζει τις δράσεις των συλλόγων που συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και προβλέπει, «αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του, σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών».

Η ΚΟΙΝΣΕΠΤ προωθεί ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης της γεωργικής γης και όλα αυτά στον κάμπο της Ανεμότιας, μέσα στον κρατήρα ενός από τα 4 ηφαίστεια της Λέσβου.

Στο βιωματικό εργαστήρι φυτεύτηκαν 1000 κλίματα σε ένα κτήμα στην είσοδο του χωριού και το οποίο η ΚΟΙΝΣΕΠΤ Ανεμότια θα διαμορφώσει σε έναν επισκέψιμο αμπελώνα.

Επιπλέον μέσω του προγράμματος LEADER  η ΚΟΙΝΣΕΠΤ Ηφαίστειο, δημιουργεί το δικό της οινοποιείο σε ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο στο χωριό της Ανεμότιας.

Στην κάμερα της ΕΡΤ μίλησαν εθελοντές που συμμετείχαν στο βιωματικό σεμινάριο, η Βίκυ Κλεφτογιάννη από το Πράσινο Ταμείο και ο Ηλίας Καστρινέλλης, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠΤ Ηφαίστειο Ανεμότιας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος