Τρεις θάνατοι… αρκούσαν για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στη Μόρια

Στη μέση του χειμώνα και μετά από πολλές πιέσεις της διοίκησης του κέντρου στις οργανώσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πυρετωδώς εργάζονται  για να φύγουν όλες οι καλοκαιρινές σκηνές από το κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη  Μόρια και να αντικατασταθούν με οικίσκους, κοντέινερ,  και θερμαινόμενους χώρους.

Η μετακίνηση οικογενειών τις τελευταίες μέρες σε ξενοδοχεία, στον Καρά Τεπέ αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, έδωσε την ευκαιρία αποδέσμευσης  χώρων για να ξεκινήσουν εργασίες βελτίωσης των συνθηκών στη δομή. (100 άτομα μεταφέρθηκαν χθες στον Καρά Τεπέ, 60 σε ξενοδοχεία και 50 στο αρματαγωγό “Λέσβος”)

Συγκεκριμένα από τη Βόρεια πλευρά του κέντρου της Μόριας , οι άνδρες που έμεναν εκεί σε σκηνές, έχουν μεταφερθεί σε ποιο οργανωμένους χώρους και στη θέση των σκηνών μπήκαν 25 κατασκευές , μικροί οικίσκοι στις οποίες θα μπει θέρμανση και θα μεταφερθούν εκεί περί τα 250 άτομα τις επόμενες ημέρες.

Τρεις θάνατοι… αρκούσαν για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στη Μόρια

Σε διπλανό σημείο φτάνοντας πια στην περίφραξη του κέντρου, όπως μας εξηγεί η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Ανθή Καραγγελή, ξεκινούν εργασίες για την τοποθέτηση διώροφων κοντέινερ που θα στεγάσουν οικογένειες.

Πιο κάτω στην πτέρυγα που σημειώθηκαν οι τρεις θάνατοι προσφύγων τις προηγούμενες ημέρες, μένουν σήμερα περί τους 200 ανθρώπους σε σκηνές καλοκαιρινού τύπου.  Η διοίκηση του κέντρου σχεδιάζει,  μέχρι το τέλος της εβδομάδας να τους έχει μεταφέρει σε οικίσκους, κοντέινερ  και προστατευμένες σκηνές προκειμένου και εκεί να τοποθετηθούν οικίσκοι και κανένας  άνθρωπος να μη  μένει σε αυτές τις συνθήκες.

Τρεις θάνατοι… αρκούσαν για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στη Μόρια

Παράλληλα σε οικόπεδο δίπλα από τη δομή της Μόριας θα τοποθετηθούν  100  σκηνές  οι λεγόμενες «πολικού τύπου»  που μεταφέρονται σήμερα στο νησί προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Μόρια και να μπορέσουν να γίνουν όλες οι εργασίες αναβάθμισής της.

Τρεις θάνατοι… αρκούσαν για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στη Μόρια

Χωρίς να δημιουργηθούν νέες δομές και με την ενεργοποίηση οργανισμών που μέχρι τώρα «ένιπταν τας χείρας των» , γίνονται ουσιαστικές εργασίες αναβάθμισης μέσα στη δομή της Μόριας.  Μετά βέβαια τις εικόνες ντροπής που έκαναν το γύρω του κόσμου με το χιόνι να έχει σκεπάσει τις σκηνές και τρεις θανάτους ανθρώπων,  που θα είχαν σωθεί αν όλες αυτές οι εργασίες ξεκινούσαν λίγους μήνες νωρίτερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος