Λέσβος: Σύσκεψη για λύση στο αδιέξοδο του Μιχαλέλειου Οίκου Ευγηρίας

Για 7η μέρα σήμερα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι 9 εργαζόμενοι του Μιχαλέλειου Οίκου Ευγηρίας στο Πλωμάρι, μετά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, με τα χρέη άνω των 50.000 ευρώ πλέον, που έχουν συσσωρευτεί. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Μάιο ενώ “στον αέρα” είναι και η συνέχιση λειτουργίας του ιδρύματος.

Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, του δημάρχου και αντιδημάρχων Μυτιλήνης με τους επικεφαλής των συνδυασμών των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου,  θα επιχειρηθεί να δοθεί λύσει στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Το πρόβλημα για το Μιχαλέλειο ξεκίνησε από το 2016 που έληξε η άδεια λειτουργίας του όταν, άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας των Οίκων Ευγηρίας και από τότε μέχρι σήμερα οι δημοτικές αρχές δεν φρόντισαν να συμμορφωθούν με τις ισχύουσες διατάξεις και το ίδρυμα να αποκτήσει άδεια λειτουργίας. Και πάλι όμως το πρόβλημα δε φαινόταν αφού ο αριθμός των τροφίμων ήταν μεγάλος και κάλυπτε τα έξοδα του. Την περίοδο όμως του κορονοΪού πολλοί γέροντες επέστρεψαν στα παιδιά τους με αποτέλεσμα το γηροκομείο να φιλοξενεί 22-25 ηλικιωμένος , αριθμός που δεν είναι ικανός να το συντηρήσει και άρχισαν να φαίνονται εδώ και δύο χρόνια οι ελλείψεις.

Τον Ιούλιο του 2022 εκδόθηκε ΠΔ που ορίζει ότι το Μιχαλέλειο είναι πλέον ιδιωτικού δικαίου και θα διοικείται όχι από  τον δήμαρχο Μυτιλήνης , όπως ίσχυε,  αλλά από τον πρόεδρο και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Πλωμαρίου.

Ωστόσο  το ίδρυμα έχει πάνω από 50.000 ευρώ έλλειμμα σε αμοιβές εργαζομένων και προμήθειες και το τοπικό συμβούλιο δεν παραλαμβάνει τη διοίκηση ενός χρεωμένου ιδρύματος παρά τις διαβεβαιώσεις από την Δημοτική Αρχή, ότι θα πληρώσει μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης. Το τοπικό συμβούλιο ζητά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να δεσμεύσει την πληρωμή των χρεών του ιδρύματος.

Οι εργαζόμενοι από τις 7 Νοεμβρίου, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις για να ξεμπλοκάρει το ζήτημα και να μην οδηγηθεί στο κλείσιμο το γηροκομείο που, όπως αναφέρουν, “προσφέρει άψογες υπηρεσίες σε γέροντες της ευρύτερης περιοχής Πλωμαρίου”. Οι εργαζόμενοι ουσιαστικά δεν μπορούν να απεργήσουν καθώς πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους 25 τροφίμους του γηροκομείου, βρίσκονται όμως συνεχώς στο ίδρυμα και προσπαθούν να δημοσιοποιήσουν την κατάσταση προκειμένου να βρεθεί λύση.

Τη λειτουργιά του Μιχαλέλειου Οίκου Ευγηρίας βοηθούν τα τελευταία χρόνια χορηγοί και κάτοικοι της περιοχής, ενώ τις ημέρες που οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν τις κινητοποιήσεις τους, πάνω από 1500 υπογραφές πολιτών έχουν συγκεντρωθεί, που ζητούν να δοθεί λύσει για να μην κινδυνεύσει να κλείσει το ίδρυμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου συναντήθηκε με την επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου και όπως σημείωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο κ. Βαρβαγιάννης του πρότεινε ως προσφορότερη λύση τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης του ιδρύματος με το δήμο Μυτιλήνης για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και να ολοκληρωθεί ομαλά η μετάβαση στη νέα διοίκηση. Τα προβλήματα όμως του ιδρύματος δεν θα εκλείψουν αν οι αρμόδιοι δεν φροντίσουν να ολοκληρωθεί η έκδοση άδειας λειτουργίας του ιδρύματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος