Μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που έκρινε παράνομη την απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, να μην θανατώνονται οι θετικές στον αφθώδη πυρετό εκτροφές, το ΥΠΑΑΤ με χθεσινή απόφασή του μεταφέρει την αρμοδιότητα υπογραφής στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία και όχι στον Περιφερειάρχη.
Να θυμίσουμε, ότι όπως είχε αναφέρει ο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ, Θανάσης Καββαδάς την προηγούμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο, «εδώ και δυο εβδομάδες, υπάρχει εκκρεμότητα για 13 εκτροφές, που εντοπίστηκαν θετικές στον αφθώδη πυρετό και πρέπει να θανατωθούν.
Όπως αναφέρει η απόφαση του ΥΠΑΑΤ:
«Με γνώμονα την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση και εκρίζωση του αφθώδους πυρετού, χωρίς καθυστερήσεις, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου.
Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 236005 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 5582/15.09.2026) τροποποιείται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού και πλέον οι σχετικές αποφάσεις θανάτωσης ζώων σε θετικές εκτροφές θα υπογράφονται από τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές Αρχές, δηλαδή τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), και όχι από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη.
Με το νέο πλαίσιο, η αρμοδιότητα περνά στις υπηρεσίες που έχουν την επιστημονική ευθύνη, γνωρίζουν την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εφαρμογής των μέτρων. Έτσι, περιορίζονται τα περιθώρια καθυστερήσεων και οι αποφάσεις μπορούν να εκδίδονται άμεσα, μόλις επιβεβαιώνεται ένα θετικό περιστατικό και ολοκληρώνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η αναθεώρηση αποσαφηνίζει παράλληλα τους ρόλους όλων των εμπλεκόμενων αρχών. Οι αποφάσεις θανάτωσης αποτελούν πλέον ευθύνη της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας και δεν εξαρτώνται από την υπογραφή πολιτικού οργάνου της Περιφέρειας.
Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να διασφαλίσει ενιαία και ταχύτερη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος