Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (6/7) στην περιοχή μεταξύ Κάπης και Μανταμάδου, της Λέσβου. Νέα εστία ξέσπασε αργότερα στις Καμάρες Καλλονής, σε χαμηλή βλάστηση, πάνω στο δρόμο από Καλλονή προς Παράκοιλα.
Στην φωτιά της Κάπης, που είναι και η σοβαρότερη, επιχειρούν 15 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβεστες, 8 άνδρες πεζοπόρο τμήμα, 12 εθελοντές. Μηχανήματα έργου και υδροφόρες των δύο Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λεσβου. Από αέρος επιχειρουν δύο Πετζετέλ και ένα ελικόπτερο, τρία Air Tracktor ενώ αναμένονται και αεροσκάφη Καναντέρ.
Στην περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 5 μποφόρ. Οι προβλέψεις είναι για ενισχυμένους βοριάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο καπνός της φωτιάς φθάνει μέχρι την Καλλονή δημιουργώντας αποπνικτική ατμοσφαιρα. Αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ούτε το χωριό του Μανταμάδου, ούτε το χωριό της Κάπης που είναι ανάμεσα στην εστία.
Η φωτιά κινείται γρήγορα λόγω των ξερών χόρτων και των πουρναριών. Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων κ. Μπιμπούδης τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να περιοριστεί η φωτιά αλλά ακόμη είναι σε εξέλιξη γιατί η ένταση της ενισχύεται από τους ανέμους.
«Δύσκολη» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο πρόεδρος του χωριού Μπάμπης Τζελαϊδής. Αναστατωμένοι οι κάτοικοι, ελπίζουν τα εναέρια μέσα να μπορέσουν να τη θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο, γιατί κοντά υπάρχει το μεγάλο δάσος που ξεκινάει από την Καράβα και πάει στην άλλη πλευρά του νησιού.
#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μανταμάδος Λέσβου. Επιχειρούν 30 #πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 12ης ΕΜΟΔΕ, 10 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή από εθελοντές.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 6, 2024
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος