Λέσβος: Σπάνια βιβλία διασώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Καλλονής

Μεγάλο μέρος των σπάνιων βιβλίων και πιθανώς κάποια από τα σημαντικά χειρόγραφα φαίνεται, ότι έχουν γλιτώσει από τη μανία της φωτιάς που το βράδυ της Τετάρτης 15 Μάϊου, έκανε στάχτη το Πνευματικό Κέντρο Καλλονής «Λέσχη Αρίσβης», όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος του ΔΣ. του πνευματικού κέντρου, Άρης Ελευθερίου.

Όπως είπε ο κ. Ελευθερίου τη Δεύτερα και την Τρίτη με τη βοήθεια του δήμου δυτικής Λέσβου  καθαρίστηκε ο χώρος, απομακρύνθηκαν τα αποκαΐδια και διαπιστώθηκε ότι στις προθήκες με τους 950 τίτλους σπάνιων βιβλίων, που χρονολογούνται από το 1.700, έχει υποστεί ζημιές το εξωτερικό μέρος βιβλίων, αλλά η ζημιά δεν έχει προχωρήσει στις μέσα σελίδες. Άμεσα και σε συνεργασία με το Γενικό Αρχείο του κράτους ειδικοί θα απομακρύνουν τα βιβλία με τέτοιο τρόπο που να μην προκληθεί επιπλέον ζημιά και να προχωρήσουν στη αποκατάσταση και συντήρηση όπου είναι δυνατό. Πιθανώς να έχουν διασωθεί και χειρόγραφα που μαρτυρούν την ιστορία του τόπου, καθώς βρίσκονται κάτω από την βιβλιοθήκη.

Σε σύσκεψη μελών του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, που πραγματοποιήθηκε χθες, η πεποίθηση είναι κοινή να προχωρήσουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται, για να αποκατασταθεί το κτίριο στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Το κτίριο ανήκει στο δήμο και φέτος θα έκλεινε τα 100 χρόνια από τα εγκαίνια του το 1924 , όταν τότε δημιουργήθηκε από εισφορές πολιτών.

Όπως είπε ο κ. Ελευθερίου, πολύς κόσμος ντόπιοι και ομογενείς,  έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμπράξουν οικονομικά  για την γρήγορη αποκατάσταση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος