Λέσβος: Νέοι φοίνικες αντικαθιστούν τους κατεστραμμένους στο Φοινικόδασος της Παναγιούδας

Νέοι φοίνικες φυτεύονται στο φοινικόδασος της Παναγιούδας, αντικαθιστώντας τα κατεστραμμένα από το κόκκινο σκαθάρι, δέντρα που έχει προσβάλει τα τελευταία δύο χρόνια στο σύνολό τους σχεδόν τους φοίνικες της πόλης.

Μετά την καταστροφή μεγάλου μέρους του φοινικοδάσους του Καλλαμιάρη  στην Παναγιούδα, κάτοικοι της περιοχής πίεσαν δήμο Μυτιλήνης και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να δράσουν για να μη χαθεί το φοινικόδασος .

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανταποκρίθηκε και τον Απρίλιο του 2023 ξεκίνησε τις παρεμβάσεις.  Η πρώτη φάση αφορούσε  τον καθαρισμό και το ράντισμα των φοινίκων, η δεύτερη την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού μέσα από την διαδικασία της μικροέγχυσης και η τρίτη την εμφύτευση νέων φοινίκων.

Την τελευταία φάση της διαδικασία και της εμφύτευσης 15 φοινίκων παρακολούθησε από κοντά ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λέσβου Κώστα Αρώνη και  τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Γιώργο Λαγουτάρη.

Όπως σημείωσε ο κ. Μουτζούρης «ολοκληρώνουμε σήμερα μια ολοκληρωμένη δράση που ξεκίνησε από πέρυσι τον Απρίλιο για την διάσωση του Φοινικόδασους και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής ακούγοντας από τους κατοίκους πως με την δική μας αυτή παρέμβαση αυτός ο μοναδικός χώρος σώθηκε.  Η περιοχή αυτή έχει πολλές και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, μπορεί να αξιοποιηθεί και περιμένουμε προτάσεις για να συμβάλλουμε όπου μπορούμε, χωρίς να μένουμε στις τυπικότητες των αρμοδιοτήτων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παναγιούδας Πραξιτέλης Καραλούδας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη «για τις ενέργειες του να σωθεί το Φοινικόδασος καθώς χωρίς αυτές δεν θα ήταν δυνατόν να συμβεί. Μένει τώρα σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης να προχωρήσουμε στην περεταίρω αξιοποίηση του χώρου ώστε να αναβαθμιστεί συνολικά η περιοχή».

Το μικρό φοινικόδασος του Καλαμιάρη στην Παναγιούδα Μυτιλήνης, δημιουργήθηκε τέλη του 19ου αιώνα όταν μετέφερε 24 φοίνικες από την Αίγυπτο Άγγλος διπλωμάτης. Με την πάροδο του χρόνου αναπτύχθηκαν νέα αυτοφυή φυτά για να φτάσει το φοινικόδασος να αριθμοί πάνω από 150 δέντρα τόσο στο συγκεκριμένο σημείο όσο και στην γύρω περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος