Λέσβος: «Να έχουν αποθέματα αγάπης οι οικογένειες που θα φιλοξενήσουν παιδιά από την Ουκρανία»

Τη συγκλονιστική της μαρτυρία από την εμπειρία της στη φιλοξενία της 10χρονης Βάνιας από την τότε Γιουγκοσλαβία καταθέτει μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου η κυρία Νίκη Ασμάνη από τη Μυτιλήνη, με αφορμή την πρόσκληση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε οικογένειες για τη φιλοξενία στο νησί 20 παιδιών από την Ουκρανία.

Τις οικογένειες από τη Μυτιλήνη που είχαν φιλοξενήσει τότε παιδιά από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας,  κάλεσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, να μεταδώσουν τη γνώση που έχουν αποκομίσει στη διαχείριση του πολύ λεπτού αυτού θέματος για την ασφάλεια πρωτίστως των παιδιών που θα μπουν μέσα στα σπίτια τους.

“Η αξιολόγηση των οικογενειών που θα πάρουν παιδιά στο σπίτι τους είναι το πρώτο που θα πρέπει να κάνουν οι φορείς που θα παρακολουθούν αυτή την προσπάθεια”, σημείωσε η κ. Νίκη Ασμάνη. Να προληφθούν δηλαδή περιπτώσεις που δεν είναι κατάλληλες για μία τέτοια ευθύνη. Στην φιλοξενία των παιδιών τότε από την Γιουγκοσλαβία μάλιστα υπήρξε ένα περιστατικό στο οποίο χρειάστηκε παρέμβαση εισαγγελέα.

«Οι οικογένειες που θα αποφασίσουν να φιλοξενήσουν ένα πονεμένο παιδί του πολέμου θα πρέπει να είναι σύμφωνα όλα τα μέλη της οικογένειας και να είναι έτοιμοι να προσφέρουν αγάπη, υπομονή και την ειλικρινή τους φροντίδα σ αυτά τα παιδιά» είπε η κ. Νίκη.

Η Νίκη Ασμάνη, φιλοξένησε για έξι μήνες ένα 10χρονο κορίτσι τη Βάνια, που είδε τη φρίκη του πολέμου,  χάνοντας με φριχτό τρόπο τον πατέρα της και πολύ γρήγορα χάρη στην αγάπη και φροντίδα που έλαβε από όλη την οικογένεια, ένιωσε ασφαλής και έγινε το δεύτερο παιδί τους διατηρώντας μια σχέση ζωής μέχρι σήμερα.

Η κυρία Νίκη Ασμάνη σε όλη της τη ζωή , συντρέχει στον συνάνθρωπο ενώ την περίοδο της ανθρωπιστικής κρίσης με τον άντρα της γέμιζαν το αυτοκίνητό τους με ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης και βοηθούσαν πρόσφυγες στις ακτές της Μυτιλήνης. Επειδή δε το σπίτι της είναι δίπλα στην ακτή, έπαιρναν και έπλεναν τα βρεγμένα και παρατημένα παπούτσια των προσφύγων , δίνοντάς τα στους επόμενους βρεγμένους ανθρώπους που έβγαιναν στην ακτή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος