Λέσβος: Μητρώο για τα βοσκοτόπια με «δικαίωμα νομής» ζητά η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας

Το μητρώο αιγοπροβάτων από τους αγρότες που έχουν δικαίωμα αγροτικής εκμετάλλευσης  σε δημόσια βοσκοτόπια που είχαν παραχωρηθεί με «δικαίωμα νομής εις το διηνεκές» ζητά η διεύθυνση αγροτική οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.

Πρόκειται για βοσκοτόπια στις περιοχές  Άγρα, Σίγρι, Ερεσός Μύθημνα,  Δάφια Αγία Παρασκευή που έχουν παραχωρηθεί σε κτηνοτρόφους για πάντα υπό την προϋπόθεση ότι έχουν  αγροτικό μητρώο και να τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι ή οι απόγονοί τους επίσης αγρότες. Οι  εκτάσεις αυτές είχαν παραχωρηθεί με πράξεις του Νομάρχη Λέσβου την δεκαετία του 1980.

Παρατηρείται ωστόσο ότι βοσκοτόπια που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, είτε ενοικιάζονται σε άλλους, κάτι που δεν επιτρέπεται, είτε εγκαταλείπονται.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου Γιώργος Λαουτάρης «τα βοσκοτόπια αυτής της κατηγορίας, που δεν δραστηριοποιείται πλέον ο ίδιος ο αγρότης ή οι απόγονοί του επίσης αγρότες,  πρέπει να επιστραφούν προκειμένου να δημοπρατηθούν και να δοθούν σε άλλους αγρότες προς εκμετάλλευση».

Η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας ζητά από τους κτηνοτρόφους να προσκομίσουν τα μητρώα και μετά από έλεγχο που θα διενεργηθεί από την επιτροπή  θεμάτων γης θα αποφασίσει αν παραμένουν οι προϋποθέσεις δικαιώματος ή θα πρέπει να αποχωρήσουν. Σε περίπτωση που η επιτροπή κρίνει ότι κάποιος δεν έχει δικαίωμα νομής, θα πρέπει εντός 40 ημερών να αποχωρήσει και η έκταση αυτή θα δημοπρατηθεί  πάλι για τη χρήση ως βοσκότοπος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος