Λέσβος: Μάχη με το χρόνο για την έκδοση της γρήγορης βίζας στους Τούρκους επισκέπτες

Σύσκεψη για να οργανωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει στη Λέσβο η χορήγηση επταήμερης θεώρησης εισόδου στη χώρα, σε Τούρκους επισκέπτες , πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή του ΓΓ Δημόσιας Τάξης Μάνου Λογοθέτη και του ΓΓ Λιμένων του Υπ. Ναυτιλίας Ευάγγελου Κυριαζόπουλου παρουσία εμπλεκόμενων φορέων του νησιού.

Οι φορείς του νησιού επιθυμούν να είναι έτοιμο το σύστημα μέχρι τις 6 Απριλίου, που ξεκινά η μεγάλη θρησκευτική γιορτή των Μουσουλμάνων το μπαϊράμι και χιλιάδες επισκέπτες από τη γείτονα αναμένονται στο νησί.

Ωστόσο ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης δεν ήθελε να δεσμευθεί χρονικά καθώς όπως είπε «πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες για να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα λειτουργήσουν σωστά, οπωσδήποτε όμως σε εύλογο χρονικό διάστημα για να προλάβουμε επίμαχες περιόδους μεγάλης ζήτησης».

Αποφασίστηκε να ενισχυθούν  οι μονάδες καταχώρισης δεδομένων της συνθήκης Σέγκεν στο τελωνείο Μυτιλήνης, να ενισχυθεί και το προσωπικό και να αναβαθμιστεί η διαδικτυακή σύνδεση των εκεί υπηρεσιών. Όπως και να χει πάντως δε θα μπορούν να εκδίδονται πάνω από 120-150 νέες άδειες εισόδου ημερησίως καθώς είναι μια διαδικασία που απαιτεί  χρόνο (εκτιμάται 20 λεπτά για την κάθε άδεια). Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Μυτιλήνης, ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου, ο πρόεδρος της Ενωσης τουριστικών πρακτόρων, της ένωσης ξενοδόχων και υπηρεσιακά στελέχη της αστυνομίας, του λιμενικού και του τελωνείου.

Το 2023 σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων Τούρκων επισκεπτών για τη Λέσβο 73,5 χιλιάδες άτομα, ενώ τα μηνύματα φέτος μιλάνε για περεταίρω αύξηση. Μάλιστα, αυτή η αύξηση της ζήτησης, προκάλεσε εμπλοκή στη διαδικασία της έκδοσης κανονικής βίζα, μέσω του Προξενείου μας στην Τουρκία που έχει σταματήσει να δέχεται νέα ραντεβού μέχρι το Μάιο.

 Η «γρήγορη» βίζα είναι πιο φτηνή για τους Τούρκους πολίτες, θα εκδίδεται στα νησιά και όχι στην Τουρκία , θα έχει 7ήμερη διάρκεια και θα εκδίδεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Να θυμίσουμε ότι από το 2012 μέχρι το 2019, από Ιούνιο- Σεπτέμβριο, εφαρμοζόταν το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιλοτικό πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας (Visa Schengen) βραχείας διαμονής 15 ημερών  στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο . Στη νέα συμφωνία προστίθενται και τα νησιά Λήμνος , Κάλυμνος και Λέρος, ενώ η εφαρμογή του προγράμματος αυτού θα ξεκινά ξεχωριστά σε κάθε νησί που είναι έτοιμο το σύστημα για να υποδεχτεί τους επισκέπτες.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν κι άλλα ζητήματα που πρέπει να βελτιωθούν για να ανακουφίσουν τους επισκέπτες από τις πολύωρες αναμονές , κυρίως στις περιόδους αιχμής. Στο ΓΓ Δημόσιας Τάξης τέθηκε και το θέμα των άλλων δύο Πυλών Εισόδου του νησιού, του Πλωμαρίου όπου αναμένονται επισκέπτες από τη Σμύρνη αλλά και της Πέτρας που μπαίνει δυναμικά στη γραμμή σύνδεσης με το Αϊβαλί.

Οι δύο Γενικοί Γραμματείς αύριο μεταβαίνουν στη Χίο όπου θα γίνει αντίστοιχη σύσκεψη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος