Λέσβος: Καύσιμα από απόβλητα ελαιοτριβείων και τυροκομείων (video)

Στην αξιοποίηση των υγρών απόβλητων από την παραγωγή ελαιόλαδου, τυροκομικών προϊόντων καθώς και των οινοποιείων και ποτοποιείων του νησιού της Λέσβου για την παραγωγή καύσιμης ύλης προχωρά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Διαχείρισης Ενέργειας του Τμήματος Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων και βιοπροϊόντων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με έμφαση στη βιομάζα και στα βιοαπόβλητα.

Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση των περιβαλλοντικών πρακτικών και προωθεί τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

Πολύ σύντομα το εγχείρημα αυτό θα αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα. Πρόκειται να τοποθετηθεί σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΛ ένας μεγαλύτερος αντιδραστήρας που θα επεξεργάζεται τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού για την παραγωγή ενέργειας.

Την πρωτοποριακή μέθοδο παρουσίασε στην εκπομπή News Room ο Διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Ενέργειας κ. Στέργιος Βακάλης.

Η παραγωγή βιοκαυσίμων γίνεται μέσω μιας θερμοχημικής διεργασίας που ονομάζεται υδροθερμική επεξεργασία.

Η τεχνολογία της υδροθερμικής επεξεργασίας προσομοιάζει την διαδικασία που μετατρέπει την οργανική ύλη σε πετρέλαιο κάτω από τη γη σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις.

Σε σχέση με την φυσική παραγωγή του πετρελαίου, το πλεονέκτημα της υδροθερμικής επεξεργασίας είναι ο πολύ σύντομος χρόνος παραγωγής των βιοκαυσίμων από βιομάζα που μπορεί να γίνει από λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες.

Ανάλογα με τις πιέσεις και τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του εξειδικευμένου υδροθερμικού αντιδραστήρα (Parr 4570A) μπορεί να παραχθεί υδροκάρβουνο, βιοπετρέλαιο και πράσινο υδρογόνο.

Πέρα από τα βιοκαύσιμα, μέσω της υδροθερμικής επεξεργασίας παράγονται και άλλα προϊόντα υψηλής αξίας όπως φαινόλες και πτητικά λιπαρά οξέα τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στις βιομηχανίες παραγωγής φαρμάκων και χημικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος