Λέσβος: Ίση μεταχείριση στην κατανομή πόρων για τη δακοκτονία ζητά η Περιφέρεια

Την έντονη διαμαρτυρία της για την κατανομή πόρων για τη δακοκτονία εκφράζει με επιστολή της στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αναστασία Αντωνέλλη και ζητά επανεξέταση του αιτήματος για την αύξηση της επιχορήγησης κατά ένα εκατομμύριο για το Βόρειο Αιγαίο.

Αφορμή της επιστολής διαμαρτυρίας, στάθηκε η αύξηση της κατανομής πόρων για τη δακοκτονία για την Κρήτη, όπου η κ. Αντωνέλλη τονίζει ότι «διαπιστώσαμε ότι υπήρξε αύξηση για την Περιφέρεια της Κρήτης η οποία πιθανά ήταν και αναγκαία. Δεν κατανοούμε όμως γιατί στο απόλυτα αναγκαίο αίτημα της δικής μας Περιφέρειας δεν υπήρξε η ανάλογη ικανοποίηση του αιτήματος μας. Εκτιμούμε ότι γνωρίζετε πως για τα πολλαπλώς πολύπαθα ακριτικά νησιά μας αποτελεί βασικό εισόδημα των κατοίκων μας το εισόδημα της ελαιοπαραγωγής. Οι δαπάνες της δακοκτονίας είναι μια Κρατική υποχρέωση, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με ετήσια εγκεκριμένη χρηματοδότηση δύο εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία όμως ουδέποτε λάβαμε στο σύνολο τους».

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας έχει ζητήσει αύξηση των ψεκασμών προκειμένου να προστατευθεί καλύτερα η ελαιοπαραγωγή των νησιών από τον δάκο. Τις δύο προηγούμενες χρονιές η Περιφέρεια συνέδραμε οικονομικά για να γίνουν επιπλέον ψεκασμοί που απαιτούνται και η κ. Αντωνέλλη σημειώνει, ότι «μπορέσαμε να περικόψουμε – εξοικονομήσουμε από άλλους πόρους. Δεν μπορέσαμε όμως και δεν μπορούμε γιατί δεν έχουμε τα χρήματα να ικανοποιήσουμε το πάγιο αίτημα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας μας, για αύξηση των ψεκασμών προκειμένου να προστατευθεί καλύτερα η ελαιοπαραγωγή των νησιών μας από τον δάκο. Εξ αυτού και το προηγούμενο αίτημα μας να υπάρξει αύξηση κατά ένα εκατομμύριο ευρώ στην κατανομή του 2022 . Με λύπη μας όμως διαπιστώσαμε ότι το αίτημα μας δεν ικανοποιήθηκε. Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση ως ακρίτες, ζητάμε ίση μεταχείριση με την επίσης ελαιοπαραγωγική Περιφέρεια της Κρήτης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος